Το 2016 έφτασε και αυτό στο τέλος του. Από πού να ξεκινήσουμε και πού να καταλήξουμε. Ήταν μια γεμάτη χρονιά, με καλά αλλά και άσχημα γεγονότα στο χώρο του αθλητισμού.
Κυριότερα γεγονότα φυσικά, ως δίσεκτος χρόνος, ήταν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες και το Euro της Γαλλίας.
Ποδόσφαιρο:
Με το ξεκίνημα της χρονιάς, ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα της FIFA για τον προηγούμενο χρόνο.
Στις 18 Μαΐου η Σεβίλλη κατακτά για τρίτη συνεχή χρονιά το Europa League επικρατώντας της Λίβερπουλ με 3-1 στον τελικό της Βασιλείας, ενώ στο ημίχρονο οι «κόκκινοι» νικούσαν με 1-0. Για τη Σεβίλλη δύο γκολ έβαλε ο Κόκε και ένα ο Γκαμεϊρo, ενώ για τη Λίβερπουλ σκόραρε ο Στάριτζ.
Στις 28 Μαΐου η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτά το ενδέκατο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της επικρατώντας στον τελικό του Μιλάνου της συμπολίτισσάς της, Ατλέτικο Μαδρίτης, με 5-3 στα πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-1 με γκολ των Σέρχιο Ράμος και Γιανίκ Καράσκο.
Στις 27 Ιουνίου στο επετειακό Κόπα Αμέρικα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Χιλή κατέκτησε το τρόπαιο με 4-2 στα πέναλτι επί της Αργεντινής (0-0 ο κανονικός αγώνας). Μάλιστα ήταν το ίδιο ζευγάρι με τον ίδιο νικητή και με τον ίδιο τρόπο με της προηγούμενης χρονιάς.
Το ποδοσφαιρικό γεγονός όμως που σημάδεψε το καλοκαίρι ήταν το Euro της Γαλλίας όπου το τρόπαιο κατέκτησε η Πορτογαλία (10 Ιουλίου) με 1-0 επί της οικοδέσποινας.
Στις 9 Αυγούστου, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε στην παράταση με 3-2 της Σεβίλλης στο Τρόντχάιμ και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Σκόρερ για τους Μαδριλένους οι Ασένσιο, Ράμος και Καρβαχάλ, ενώ για τους Σεβιγιάνους οι Βάσκεζ και Κονοπλιάνκα.
Για το 2016 ο νικητής της Χρυσής Μπάλας είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Στις 18 Δεκεμβρίου, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων επικρατώντας στην παράταση με 4-2 της ιαπωνικής Κασίμα Άντλερς (2-2 ο κανονικός αγώνας), νικήτρια του πρωταθλήματος της χώρας της η οποία συμμετείχε ως ομάδα της διοργανώτριας.
Ωστόσο υπήρξε και ένα πολύ θλιβερό γεγονός. Στις 28 Νοεμβρίου, το αεροπλάνο που μετέφερε τη βραζιλιάνικη Σαπεκοένσε συντρίβεται στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Η Σαπεκοένσε είχε πάρει την πρόκριση στον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα και ταξίδευε στην Κολομβία για τον πρώτο αγώνα απέναντι στην Ατλέτικο Νασιονάλ. Τελικά, ύστερα από πρόταση των Κολομβιανών, το τρόπαιο δόθηκε στη βραζιλιάνικη ομάδα.
Μπάσκετ:
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ένας θρύλος πλέον του ελληνικού μπάσκετ, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μετά το τέλος των τελικών του πρωταθλήματος. Λίγο καιρό μετά, διοργανώθηκε προς τιμήν του το τουρνουά “Diamonds are Forever” στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Τα επιτεύγματά του ουκ ολίγα, οι τίτλοι του «ζαλίζουν». Ο Καστοριανός γκάρντ που ανδρώθηκε μπασκετικά στον Ηρακλή και το καλοκαίρι του 2003 πήγε στον Παναθηναϊκό, κατάφερε να γίνει αρχηγός και ηγέτης. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 9 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα, 3 Ευρωλίγκες και πληθώρα ατομικών διακρίσεων, ενώ με την Εθνική Ελλάδας 1 Ευρωμπάσκετ το 2005, δεύτερη θέση στο Μουντομπάσκετ του 2006, τρίτη θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2009 και ένα ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2001.
Στις 15 Μαΐου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη κατακτά το τρόπαιο της Ευρωλίγκας νικώντας στον τελικό με 101-96 τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, στο Βερολίνο της Γερμανίας. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα η οποία νίκησε στον μικρό τελικό τη Λαμποράλ Κούτσα με 85-75.
Στο NBA, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς κατέκτησαν τον τίτλο με 4-3 στη σειρά επί των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς του Στέφαν Κάρι, ενώ μάλιστα η σειρά είχε φτάσει μέχρι και στο 3-1 για τους Γουόριορς. Ο πρώτος τελικός διεξήχθη στις 2, ενώ ο έβδομος στις 19 Ιουνίου.
Μηχανοκίνητα:
Για τη Formula 1 νικητής ήταν ο Γερμανός Νίκο Ρόσμπεργκ της Mercedes σε ένα πρωτάθλημα με 21 γκραν πρι, τα περισσότερα της ιστορίας του. Μάλιστα, ο Γερμανός πιλότος ανακοίνωσε την απόσυρσή του από των χώρο της F1. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στην Αυστραλία στις 20 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στο Άμπου Ντάμπι στις 27 Νοεμβρίου. Ο Βραζιλιάνος Φελίπε Μάσα ανακοίνωσε και αυτός με την σειρά του πως αποχωρεί από την ενεργό δράση, ενώ ο Φερνάντο Αλόνσο είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στο πρώτο γκραν πρι.
Για το Moto GP τον τίτλο κατέκτησε ο Ισπανός Μαρκ Μαρκέθ της Honda, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση τους Βαλεντίνο Ρόσι και Χόρχε Λορένθο, αμφότερους της Yamaha. Το πρωτάθλημα είχε 18 γκραν πρι, ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου στο Κατάρ και ολοκληρώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στη Βαλένθια.
Ολυμπιακοί Αγώνες:
Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς. Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου. Συμμετείχαν 206 χώρες, ενώ διεξήχθησαν 306 αγωνίσματα σε 28 αθλήματα.
Τα ελληνικά μετάλλια ήταν:
Άννα Κορακάκη, χρυσό (σκοποβολή 25 μέτρα σπορ πιστόλι), χάλκινο (10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι)
Λευτέρης Πετρούνιας, χρυσό (ενόργανη γυμναστική, κρίκοι)
Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος, άλμα επί κοντώ)
Σπύρος Γιαννιώτης, ασημένιο (κολύμβηση, 10 χιλιόμετρα ανοικτή θάλασσα)
Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής, χάλκινο (ιστιοπλοΐα 470)
Στα γενικά, είδαμε έναν Γιουσέιν Μπολτ να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο κατακτώντας και πάλι 3 χρυσά μετάλλια (100, 200 μέτρα και σκυταλοδρομία 4?100), έναν Γουέιντ Φαν Νίκερκ να «διαλύει» το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα τερματίζοντας με το εντυπωσιακό 43,03, αλλά και έναν Μάικλ Φελπς, ο οποίος να μην κάνει πια παγκόσμια ρεκόρ, αλλά να κατακτά 6 μετάλλια. 5 χρυσά και 1 ασημένιο. Συνολικά έφτασε τα 28 Ολυμπιακά μετάλλια εκ των οποίων τα 23 χρυσά, κάτι που επίσης αποτελεί ρεκόρ. Μάλιστα στα 100 μέτρα πεταλούδα μοιράστηκε το ασημένιο με τον Νοτιοαφρικανό Τσαντ Λε Κλος και τον Ούγγρο Λάζλο Τσεχ, στην κούρσα που το χρυσό μετάλλιο πήρε με Ολυμπιακό ρεκόρ ο Τζόζεφ Σκούλινγκ, του οποίου ο Φελπς αποτελούσε ίνδαλμα.
Είδαμε τον Πολωνό δισκοβόλο Πιοτρ Μαλαχόφσκι να κάνει μια πολύ συγκινητική κίνηση. Πούλησε το ασημένιο μετάλλιό του σε δημοπρασία για να διαθέσει τα έσοδα σε ένα μικρό παιδάκι για να ακολουθήσει θεραπεία από μια σπάνια ασθένεια που υποφέρει.
Είδαμε αθλητές να τραυματίζονται σε κούρσες αλλά να μην το βάζουν κάτω και να συνεχίζουν μέχρι τον τερματισμό, αλλά και να βοηθούνται από συναθλητές τους για να τερματίσουν, δείχνοντας πως ακόμα και τώρα, στη σημερινή εποχή, υπάρχει το αθλητικό πνεύμα και η ευγενής άμιλλα. Μεγαλύτερο παράδειγμα οι Νίκι Χάμπλιν και Άμπεϊ Ντ’ Αγκοστίνο. Η πρώτη έχασε την ισορροπία της και τραυματίστηκε, ενώ η δεύτερη τη βοήθησε να τερματίσει. Αμφότερες τιμήθηκαν με το μετάλλιο «Πιερ Ντε Κουμπερτέν» που αποτελεί ύψιστη τιμή για έναν αθλητή.
Παραολυμπιακοί Αγώνες:
Ο Σεπτέμβριος ήταν και ο μήνας των Παραολυμπιακών Αγώνων, με μια επίσης πολύ σημαντική ελληνική συμμετοχή.
Τα μετάλλια που κατακτήθηκαν είναι:
Θανάσης Κωνσταντινίδης, χρυσό – Σφαιροβολία κατηγορίας F32
Μανώλης Στεφανουδάκης – Ακοντισμός
Παύλος Μάμαλος, χρυσό (Άρση βαρών +107 κιλών σε πάγκο)
Σεζόν Φερνάντες, χρυσό (Σφαιροβολία κατηγορίας F53)
Δημοσθέσης Μιχαλεντζάκης, χρυσό (Κολύμβηση – 100 μέτρα πεταλούδα)
Παναγιώτης Τριανταφύλλου, ασημένιο (Σπάθη κατηγορίας Β)
Θανάσης Κωνσταντινίδης, ασημένιο (Κορίνα F32)
Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ασημένιο (Μπότσια – ατομικό BC3)
Δημήτρης Σενικίδης, ασημένιο (Σφαιροβολία κατηγορίας F20)
Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός και Άννα Ντέντα, χάλκινο (Μπότσια BC3)
Δήμητρα Κοροκίδα, χάλκινο (Σφαίροβολία κατηγορίας F53)
Δημήτρης Ζησίδης, χάλκινο (Σφαιροβολία κατηγορίας F32)
Δημήτρης Μπακοχρήστος, χάλκινο (Άρση βαρών -54 κιλών σε πάγκο)
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς που μας πέρασε. Όλοι ευχόμαστε αυτή που θα έρθει να μας χαρίσει ακόμη καλύτερες αθλητικές στιγμές, αλλά πάνω από όλα υγεία, ειρήνη και ευημερία σε όλο τον κόσμο!