Η Αίγυπτος βάζει τα γιορτινά της υποδέχοντας το 32ο Κόπα Άφρικα, την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στην αφρικανική ήπειρο και από της παλαιότερες.
Διοργανώνεται από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF), το πρώτο Κόπα Άφρικα πραγματοποιήθηκε πριν από 62 χρόνια το 1957, όταν και διεξήχθη στο Σουδάν. Τότε συμμετείχαν μόνο τρεις χώρες το Σουδάν (διοργανώτρια), η Αίγυπτος και η Αιθιοπία. Οι «Φαραώ» τότε είχαν κατακτήσει το πρώτο τους τρόπαιο. Η Νότια Αφρική αν και ήταν να λάβει μέρος, αποκλείστηκε τελικά, λόγω των πολιτικών του απαρτχάιντ. Από τότε, το τουρνουά αυξήθηκε σε ποσοστό ομάδων και εγκαθιδρύθηκε επίσης ένα προκριματικό τουρνουά.
Από το 1968 και μετέπειτα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Οι κάτοχοι του τίτλου έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στο κύπελλο συνομοσπονδιών μαζί με τις υπόλοιπες πρωταθλήτριες εθνικών ομάδων από τις υπόλοιπες ηπείρους.
Το 2013 αποφασίστηκε να γίνεται σε μονές χρονιές, έτσι ώστε να μην συμπίπτει με το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το 2016 η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου εξασφάλισε χορηγία οκτώ χρόνων από την γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total.
Ο εναρκτήριος αγώνα του Κόπα Αφρικα, θα διεξαχθεί σήμερα (21/6, 23:00) ανάμεσα στη διοργανώτρια Αίγυπτο και τη Ζιμπάμπουε.
Α’ Όμιλος: Αίγυπτος, Κονγκό, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε
Αίγυπτος
Στον πρώτο όμιλο οι οικοδεσπότες «φαραώ» στοχεύουν στην κατάκτηση του 8ου τροπαίου, θεωρούνται μια από τις πιο πετυχημένες ομάδες, θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο ομοσπονδιακός προπονητής είναι ο 60 χρόνος Χαβιέρ Αγκίρε θα προσπαθήσει να κατακτήσει η ομάδα το τρόπαιο και να πάει στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Ο Μεξικανός τεχνικός κάλεσε όλα τα πρωτοκλασάτα ονόματα, με το αστέρι της να είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο 27 χρόνος άσος της Λίβερπουλ έχει πετύχει 39 γκολ σε 62 εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος, ενώ προέρχεται από την κατάκτηση του Τσαμπιονς Λιγκ με τους «ρεντς». Η μοναδική απουσία ακούει στο όνομα του επιβλητικού τερματοφύλακα Ελ Χανταρί, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
Το ρόστερ της Αιγύπτου
Τερματοφύλακες: Αχμ. Ελ Σενάβι (Πάιραμιντς), Γκένες (Ζάμαλεκ), Μ. Ελ Σενάβι (Αλ Αχλί).
Αμυντικοί: Μπ. Ελ Μοχαμαντί (Ισμάιλι), Αχμ. Ελ Μοχαμαντί (Άστον Βίλα), Γκαμπέρ (Πάιραμιντς), Χεγκάζι (Γουέστ Μπρομ), Ασράφ (Αλ Αχλί), Μανσούρ (Πάιραμιντς), Χαμντί (Ζάμαλεκ), Αλάα (Ζάμαλεκ).
Μέσοι: Γκαζάλ (Φεϊρένσε), Τρεζεγκέ (Κασίμπασα), Χαμέντ (Ζάμαλεκ), Σόλιμαν (Αλ Αχλί), Ελ Νενί (Άρσεναλ), Ελ Σάιντ (Πάιραμιντς), Εμάντ (Πάιραμιντς), Ουαρντά (Ατρόμητος).
Επιθετικοί: Μοχσέν (Αλ Αχλί), Σαλάχ (Λίβερπουλ), Αλί (Αλ Μοκαουλούν), Χασάν (Μπράγκα)
Κονγκό
Για το Κονγκό είναι 18η συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση της αφρικανικής ηπείρου. Μάλιστα οι «λεοπαρδάλεις» έχουν να επιδείξουν δύο κατακτήσεις το 1968 και το 1974, που το πήραν μέσα στην Αίγυπτο. Το 2015 έπαιξε στον μικρό τελικό με την Ισημερινή Γουινέα νικώντας την 4-2 στα πέναλτι. Το 2017 αποκλείστηκε από την Γκάνα 1-2 στα προημιτελικά. Η ομάδα του Φλοράν Ιμπενζέ ο οποίος ήθελε να σταματήσει από την Εθνική, για να δουλέψει στην ομάδα, και να αφοσιωθεί στην οικογένεια του δεν τα κατάφερε να παραδώσει την θέση του, καθώς η ομοσπονδία τον κράτησε αναγκάζοντας τον ίδιο και το επιτελείο του να δουλεύουν με τετράμηνες συμβάσεις. Ο Ιμπενζέ έχει στην φαρέτρα του αρκετούς έμπειρους και νεαρούς παίκτες. Το αστέρι είναι ο επιθετικός της Γκουοάν Πεκίνου, Σεντρίκ Μπακαμπού, που οι Κινέζοι έδωσαν 40 εκ. ευρώ στην Βιγιαρεάλ για να τον αποκτήσουν.
Η απουσία του Μποκανί λόγω τραυματισμού είναι η πιο τρανταχτή, καθώς ο 33χρονος επιθετικός έχει σημειώσει 18 γκολ σε 41 ματς.
Το ρόστερ της Λ. Δ. Κονγκό
Τερματοφύλακες: Μόσι (Κιάσο), Ματαμπί (Αλ Ανσάρ), Μανταντά (Ντινάμο Βουκ.).
Αμυντικοί: Μπέκο (Μαζέμπε), Μποπέ (Σταντάρ Λιέγης), Τίσεραντ (Βόλφσμπουργκ), Ουνγκέντα (Πριμέιρο ντε Αγκόστο), Μουζίνγκα (Βίτα), Λουινταμά (Γαλατάσαραϊ), Μοκ (Ανκαραγκουτσού), Μαζουακού (Γουέστ Χαμ), Σαμπανί (Βίτα).
Μέσοι: Μπουτού (Μαζέμπε), Μπεμπά (Πόρτο), Μουλούμπου (Κιλμάρνοκ), Μαγκχόμα (Μπέρμιγχαμ), Μ’ Ποκού (Σταντάρ Λιέγης), Ακολό (Στουτγάρδη).
Επιθετικοί: Μπολάσι (Έβερτον), Μπολινγκί (Αντβέρπ), Μπαγκαμπού (Γκουοάν), Μεσάκ (Μαζέμπε), Ασομπαλόνγκα (Μίντλεσμπρο).
Ουγκάντα
Η Ουγκάντα κάνει εξαιρετική δουλειά και σε σχέση με το παρελθόν έχει κάνει τεράστια βήματα. Είναι η έκτη συμμετοχή της σε τελική φάση. Η πιο ξεχωριστή στιγμή είναι η 2η θέση στο Κόπα Άφρικα του 1978, όταν ηττήθηκε στον τελικό με 2-0 από την Γκάνα. Το 2017 αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, όπου τερμάτισε στην τελευταία θέση του 4ου γκρουπ (με Αίγυπτο, Γκάνα και Μάλι) με 1 βαθμό.
Αν και αουτσάιντερ η ομάδα του γυρολόγου στην αφρικανική ηπειρο Σεμπαστιέν Ντεσάμπ – έχει ομαδικότητα, πειθαρχία και τακτική στο παιχνίδι τους. Το αστέρι των «γερανών» είναι ο 35 χρόνος Ονιάγκο ο πορτιέρο των Μαμέλοντι Σάντοουνς. Μάλιστα ο έμπειρος τερματοφύλακας ανανέωσε για τέσσερα ακόμα χρόνια.
Σοβαρές είναι απουσίες των Ισάακ Ισίντε , Ιγκούμα , Μουτγιάμπα και Μαγβέγκα.
Το ρόστερ της Ουγκάντας
Τερματοφύλακες: Ονιάνγκο (Μαμελοντί Σαντάουνς), Οντονγκάρα (Αντάμα Σίτι), Σαλίμ (Αλ Χιλάλ).
Αμυντικοί: Μουλέμε (Ζιζκόφ), Βαλουσίμπι (Χωρίς ομάδα), Γιούκο (Σίμπα), Μουγκάμπι (Γέοβιλ), Βαντάντα (Αζάμ), Μουκιίμπι (Έστερσουντ), Οκάγια (Μαζέμπε), Αβάνι (Καμπάλα), Βάσβα (Χωρίς ομάδα).
Μέσοι: Λουάνγκα (Βάιπερς), Αούτσο (Τσέρτσιλ Μπράδερς), Κιζίτο (Σαχτιόρ Καραγκάντι), Κατερέγκα (Μάριτσμπουγκ), Μίγια (Γκόριτσα), Αζίρα (Μόντρεαλ Ίμπακτ).
Επιθετικοί: Όκβι (Σίμπα), Αμπντού (Σιριάνσκα), Ενζιμπαμπί (Σμούχα), Καντού (Καμπάλα).
Ζιμπάμπουε
Η Ζιμπάμπουε στο θεσμό δεν έχει κάνει τίποτα, ώστε να προκαλεί φόβο. Ωστόσο έχει την φιλοδοξία στην τετάρτη παρουσία τους να περάσουν στην νοκ αουτ φάση και γιατί όχι και παραπάνω, καθώς πιστεύουν ότι οι ποδοσφαιριστές που έχουν διανύουν την καλύτερη στιγμή τους. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ο Σάντεϊ Τσιτζάμπουα ήταν αυτός που πήγε πρώτος σε τελικά του Κόπα Άφρικα του 2004 και θέλει το κάτι παραπάνω. Για τους «πολεμιστές» το αστέρι είναι Νόουλετζ Μουσόνα. Από το 2015 παίζει στο Βέλγιο έχοντας φορέσει τις φανέλες των Οστάνδη και Λόκερεν. Από το 2018 είναι στην Άντερλεχτ. Στην Εθνική μετρά 34 ματς και 22 γκολ.
Οι απουσίες του Τσιπέτα Τσιφς Κατσάντε και του 20 χρόνου Άντμιραλ Μουσκούε είναι οι πιο σημαντικές
Το ρόστερ της Ζιμπάμπουε
Τερματοφύλακες: Τσιπεζέζε (Μπαρόκα), Τσιγκόβα (Πολοκγούειν Σίτι), Σιμπάντα (Γουίτμπανκ Σπερς).
Αμυντικοί: Χαντέμπε (Κάιζερ Τσιφς), Πφουμπιτζάι (Μπλεμφοντέν Σέλτικ), Μουντίμου (Σεφν Ντρούιντς), Λούνγκα (Γκόλντεν Άροους), Νταρίκβα (Νότιγχαμ Φόρεστ), Ντζινγκάι (Πάουερ Ντάιναμος).
Μέσοι: Πίρι (Γκόλντεν Άροους), Μπίλιατ (Κάιζερ Τσιφς), Καρούρου (Αμαζούλου), Τσαουαπίουα (Μπαρόκα), Μαχάτσι (Ορλάντο Πάιρατς), Νακάμπα (Μπριζ), Κουτίνγιου (Αζάμ), Μουνέτσι (Ορλάντο Πάιρατς), Καμουσόκο (Γιανγκ Άφρικανς)
Επιθετικοί: Μουσόνα (Άντερλεχτ), Ρουσίκε (Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ), Μουσέκουι (Ντάλιαν), Μουτίζβα (Γκόλντεν Άροους), Καντεβέρε (Χάβρη).
Β’ Όμιλος: Νιγηρία, Γουινέα, Μαδαγασκάρη, Μπουρουντί
Νιγηρία
Οι Νιγηριανοί θεωρούνται παραδοσιακή δύναμη στην Αφρική, καθώς έχουν εμπειρίες από μεγάλες διοργανώσεις. Η ομάδα του Γκερνότ Ρορ χαρακτηρίζεται από το πάθος και την δύναμη τους.
Οι «σουπερ αετοί» θέλουν το τρόπαιο για να ξεχάσουν την απογοήτευση του Μουντιάλ της Ρωσίας. Η Νιγηρία έχει κατακτήσει τρεις φορές το τρόπαιο.
Το αστέρι είναι Τζον Όμπι Μίκελ με πλούσια εμπειρία στην Αγγλία στην Τσέλσι και στην Μίντλεσμπρο είναι ο αρχηγός της, καθώς διαθέτει τις περισσότερες εικόνες από το υψηλό επίπεδο. Έχει κατακτήσει δύο φορές την Πρέμιερ Λιγκ, τρία κύπελλα Αγγλίας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 και ένα Γιουρόπα Λιγκ το 2013, ενώ το 2013 ήταν μέλος της ομάδας της Νιγηρίας που πήρε το Κόπα Άφρικα.
Οι απουσίες που έχουν είναι ο αμυντικός Έλντερσον, οποίος λείπει από το Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Ονάζι της Τράμπζονσπορ δεν αγωνίζεται με το εθνόσημο από τον Οκτώβριο και ο Μόουσες της Φενέρ, ο οποίος ανακοίνωσε πως σταματά από την Εθνική στις 15 Αυγούστου του 2018.
Το ρόστερ της Νιγηρίας
Τερματοφύλακες: Εζενούα (Κατσίνα Γιουνάιτεντ), Ουζόχο (Ανόρθωση), Ακπέγι (Κάιζερ Τσιφς).
Αμυντικοί: Ομερούο (Λεγανιές), Αμπντουλαχί (Μπούρσασπορ), Τρόοστ- Εκόνγκ (Ουντινέζε), Μπαλόγκουν (Μπράιτον), Αΐνα (Τορίνο), Κόλινς (Πάντερμπορν), Αβαζίεμ (Πόρτο).
Μέσοι: Όμπι Μίκελ (Μίντλεσμπρο), Μούσα (Αλ Νασρ), Ιβόμπι (Άρσεναλ) Ε’ Ντίντι (Λέστερ), Ετέμπο (Στόουκ), Σίμον (Λεβάντε), Όγκου (Χάποελ Μπερσεβά), Ονιεκούρου (Γαλατάσαραϊ), Καλού (Μπορντό), Τσουκουέζε (Βιγιαρεάλ).
Επιθετικοί: Ιγκάλο (Σανγκάη Σενχούα), Οσίμχεν (Σαρλερουά), Ονουάτσου (Μίντιλαντ).
Γουινέα
Η Γουινέα είναι η ομάδα που θέλει να πάει καλά, να γίνει μια από τις εκπλήξεις της διοργάνωσης. Μετρά 12 συμμετοχές σε τελική φάση Κόπα Άφρικα και επιστρέφει στην διοργάνωση από το διάλλειμα του 2017. Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η 2η θέση το 1976. Από το 2000 και μετά έχει συμμετάσχει σε πέντε διοργανώσεις στις τέσσερεις κατάφερε να βρεθεί στα προημιτελικά. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Πολ Πουτ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για στημένο αγώνα στο Βέλγιο, διακατέχεται από πειθαρχεία και δουλεύει στο κομμάτι της τακτικής.
Το αστέρι τους είναι ο 24 χρόνος πρωταθλητής Ευρώπης με την Λίβερπουλ- Ναμπί Κεϊτά– μπορεί στην πρώτη του σεζόν με τους «ρεντς» να μην έκανε το μπαμ που περίμεναν, όταν ήρθε από τη Λειψία. Με τους Άγγλους έπαιξε φέτος συνολικά σε 32 ματς και σκόραρε 3 φορές. Στην Εθνική είναι αρχηγός από το 2013, μετρώντας 5 τέρματα σε 31 ματς.
Οι απουσίες είναι ο έμπειρος μέσος Ντιαλό της Χατάισπορ και ο επιθετικός της Κάρπι, Καραμόκο Σισέ, ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση.
Το ρόστερ της Γουινέας
Τερματοφύλακες: Γιαταρά (Εξέλσιορ), Κεϊτά (Έστερσουντ), Κονέ (Πο).
Αμυντικοί: Σιλά (Τουλούζ), Καμαρά (Αζαξιό), Σανκόχ (Καέν), Σεκά (Νανσί), Σιντιμπέ (Μπεζιέρς), Φαλέτ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ζανβιέρ (Μπρέντφορντ), Ντίρεσταμ (Ξάνθη).
Μέσοι: Κεϊτά (Λίβερπουλ), Φοφανά (Γκαζ Μετάν), Καμαρά (Ολυμπιακός), Ντιαβαρά (Νάπολι), Σισέ (Φούλαμ).
Επιθετικοί: Τραορέ (Γκλάντμπαχ), Γιαταρά (Οσέρ), Καμανό (Μπορντό), Σιλά (ΚΠΡ), Καντέ (Ταραγόνα), Καμπά (Έλτσε), Κοϊτά (Κασίμπασα).
Μαδαγασκάρη
Η Μαδαγασκάρη η σταχτοπούτα του θεσμού, καθώς είναι η πρώτη της φορά που συμμετέχει στα τελικά του θεσμού, έχοντας πάρει την πρόκριση χάρη στο γκολ του Ντζίβα Ρακοτοαριμαλάλα κόντρα στην Ισημερινή Γουινέα τον Οκτώβριο.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νικολά Ντιπουί έκανε τους «μπαρεά» πιο επαγγελματική και τους έδωσε ποδοσφαιρική ταυτότητα.
Το αστέρι της ομάδας είναι ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός Ζερεμί Μορέλ, καθώς έχει αγωνιστεί στο Σαμπιονά από το 2002 έως το 2011 με την φανέλα της Λοριέντ με 214 συμμετοχές και 12 γκολ. Στην συνέχεια μετακόμισε στην Μαρσέιγ για τέσσερα χρόνια με 120 ματς και 2 γκολ και από το 2015 έως σήμερα είναι στην Λυών με 101 ματς και 1 γκολ.
Οι απουσίες των Μπογέρ και Ραντριαναρισόα θεωρούνται σοβαρές, ωστόσο η ομαδικότητα μπορεί να καλύψει τα κενά.
Το ρόστερ της Μαδαγασκάρης
Τερματοφύλακες: Νταμπό (Σεντ Πιερουά), Αντριέν (Μαρτίγκ), Ραντριάνασολο (CNaPS Sport).
Αμυντικοί: Ραμπέλοσον (Αράς), Ραζακαναντεναϊνά (Σεντ Πιερουά), Φοντέν (Ρεμς), Μομπρίς (Γκρενόμπλ), Μετανίρ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Μορέλ (Λιόν).
Μέσοι: Αντριαναντεναϊνά (Λουντογκόρετς), Αμαντά (Αλγέρ), Ιλαϊμαχίτρα (Σαρλερουά), Καλόιν (Λε Χερμπιέρ), Ραντριαμπολολόνα-Ζουτ (Φλερί 91), Μπάτζο (Φόσα Τζούνιορς).
Επιθετικοί: Αντριαματσινόρο (Αλ Αντάλ), Αντριατσίμα (Κλερμόν), Νομενχαναχάρι (Παρί FC), Βοαβί (Μιρ Λελ Μακάσα), Γκρος (Βιτρ), Ρακοτοχαριμαλαλά (Σαμούτ).
Μπουρουντί
Το Μπουρουντί εξασφάλισε την πρώτη του συμμετοχή στο Κόπα Άφρικα, επειδή αυξήθηκαν οι ομάδες από 16 σε 24. Είναι ίδια περίπτωση με την Μαδαγασκάρη. Τα «χελιδόνια» θα παλέψουν για την 3η θέση έτσι ώστε να βρεθούν στις τέσσερεις καλύτερες ομάδες για να λάβουν μέρος και στη νοκ άουτ φάση. Ο προπονητής του Μπουρουντί, Ολιβιέ Νιγιουνγκέκο θεωρείται πεισματάρης και χωρίς φόβους τεχνικός.
Το αστέρι είναι ο ιδιόρρυθμος, αλλά και ο έμπειρος επιθετικός, Σάιντο Μπεραχίνο, ο οποίος έχει φορέσει τις φανέλες των Γουέστ Μπρομ και Στόουκ.
Απουσίες σημαντικές, αλλά χωρίς να δημιουργούν κενά για την ομάδα από τους Λεόν Χαρεριμάνα, ο οποίος αποκλείστηκε από την αποστολή και ο έμπειρος μέσος Φατί Πάπι της Ριάλ Κινγκς.
Το ρόστερ του Μπουρουντί
Τερματοφύλακες: Αρακάσα (Σοφαπάκα), Ναχιμάνα (Μπάτα), Τζ. Ντικουμάνα (Σοφαπάκα).
Αμυντικοί: Νιζιγκιγιμάνα (Βάιπερς), Ντουβαρουριγκίρα (Μαδέιρα), Νσιμιριμάνα (Μουκούρα), Νσαμπιγιούμβα (Τσίπα Γιουνάιτεντ), Μούσα (Σοφαπάκα), Νγκάντου (Κιγκάλι).
Μέσοι: Κβιζέρα (Αλ-Ορούμπα), Ντουχαγιντάβγι (Μουκούρα), Ναχιμάνα (ΑΛ Μουχαζάλ), Σαμπανί (Εθιόπιαν Κόφι), Μπιγκιριμάνα (Χιμπέρνιαν), Σαμπουκουκάμα (Ζέσκο Γιουνάιτεντ).
Επιθετικοί: Αμίσι (Αλ-Τααβούν), Ράζακ (Καμπίλιε), Σ. Ντικουμάνα (Αλ-Αντάλχ), Μαβούγκο (ΝΑΠΣΑ Σταρς), Μπεραχίνο (Στόουκ), Καμσόμπα (Μέλμπουρν Βίκτορι), Μ. Αμίσι (Μπρέντα), Μουσταφά (Γκορ Μαχία).
Γ’ Όμιλος: Σενεγάλη, Αλγερία, Κένυα, Τανζανία
Σενεγάλη
Η Σενεγάλη αποτελεί μια από τις εμπειρότερες ομάδες του Κοπα Άφρικα. Αυτή θα ειναι15η συμμετοχή για τους Σενεγαλέζους σε τελική φάση του θεσμού.
Συγκαταλέγεται στις ομάδες που μπορούν να κατακτήσουν το τρόπαιο, αν και δεν το έχουν κατακτήσει. Μετρούν τέσσερεις παρουσίες στα ημιτελικά- ενώ έχει παίξει και τελικό το 2002, όπου έχασε από το Καμερούν στα πέναλτι με 3-2 με τους Φαγέ, Ντιούφ και Σισέ να αστοχούν. Το 2017 έφθασε στα προημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από το Καμερούν στα πέναλτι χάνοντας με 5-4. Οι Λέοντες της Τερανγκά διαθέτουν ένα αξιοζήλευτο ρόστερ με τους Κουλιμπαλι και Μανέ να κερδίζουν τις εντυπώσεις, βέβαια υπάρχουν και άλλοι στην λίστα.
Ο Αλιού Σισέ είναι σταθερός στο πάγκο από το 2015 ο 43χρονος τεχνικός ήταν ο αρχηγός της ομάδας που συστήθηκε το 2002, καθώς έκανε εξαιρετική πορεία της έως τους «8» του Μουντιάλ.
Το αστέρι είναι δύσκολο να διαλέξεις διότι πολύ παίκτες παίζουν σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο ακριβότερος είναι ο Σαντιό Μανέ με την Λίβερπουλ δαπανά πάνω από 38 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Σαουθάμπτον. Ο Μανέ φέτος κατέκτησε με τους «ρεντς» το Τσάμπιονς Λιγκ πετυχαίνοντας 26 γκολ σε 50 ματς.
Το ρόστερ της Σενεγάλης
Τερματοφύλακες: Ντιαλό (Ρεν), Μεντί (Ρεμς), Γκομίς (Σπαλ).
Αμυντικοί: Σις (Βαλενσιέν), Κουλιμπαλί (Νάπολι), Σισέ (Ολυμπιακός), Σανέ (Σάλκε), Σαμπαλί (Μπορντό), Γκασάμα (Γκιόζτεπε), Βαγκέ (Μπαρτσελόνα Β).
Μέσοι: Γκουεγιέ (Έβερτον), Κουγιατέ (Κρίσταλ Πάλας), Α. Ν’ Ντιαγιέ (Μάλαγα), Σαϊβέ (Μπούρσασπορ), Ντιατά (Μπριζ), Μπ. Ν’ Ντιαγιέ (Γαλατάσαραϊ)
Επιθετικοί: Μ. Κονατέ (Αμιάν), Νιάνγκ (Ρεν), Μανέ (Λίβερπουλ), Μπαλντέ (Ίντερ), Σαρ (Ρεν), Ντιάγκν (Γαλατάσαραϊ).
Αλγερία
Η Αλγερία είναι η χώρα που παράγονται συνεχώς ποδοσφαιρικά ταλέντα. Οι «αλεπούδες» διψούν για το πολυπόθητο τρόπαιο, διότι έχουν να κερδίσουν το κύπελλο από το 1990. Ο Ντζαμέλ Μπελμαντί ανέλαβε τους Αλγερινούς τον Οκτώβριο του 2018. Ο 43χρονος θεωρείται άπειρος, δεν έχει δείξει πράγματα. Έχει καθίσει στους πάγκους της εθνικής Κατάρ, της Αλ Ντουχαΐλ και της Λεκβίγια.
Φυσικά το αστέρι είναι ο Ριάντ Μαχρέζ της Μάντσεστερ Σίτι είναι ο ηγέτης της. Έχει κάνει εξαιρετική σεζόν φέτος με τους τρεμπλούχους Αγγλίας, με τους οποίους πέτυχε 7 γκολ σε 27 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ.
Οι απουσίες είναι οι Γκεζάλ, Μπουντεμπούζ Μπενταλέμπ, Μπελφοντίλ και Σουντανί.
Το ρόστερ της Αλγερίας
Τερματοφύλακες: Μ’ Μπολί (Αλ-Ετιφάγκ), Ντούκα (Αλ Ράιντ), Ουκίντζα (Μετς).
Αμυντικοί: Μαντί (Μπέτις), Ταχράτ (Λανς), Χαλίς (Μορέιρενσε), Μπενλαμρί (Αλ Σαμπάμπ), Μπενσεμπαϊνί (Ρεν), Ατάλ (Νις), Φαρές (Σπαλ), Ζεφάν (Ρεν).
Μέσοι: Γκεντιούρα (Νότιγχαμ Φόρεστ), Αμπέιντ (Ντιζόν), Μπενασέρ (Έμπολι), Μπουνταουί (Παραντού), Φεγκουλί (Γαλατάσαραϊ), Μαχρέζ (Μάντσεστερ Σίτι), Μπραχίμι (Πόρτο), Ουνάς (Νάπολι), Μπελάιλι (Εσπεράνς Τουνίς).
Επιθετικοί: Μπουνέντζα (Αλ Σαντ), Σλιμανί (Λέστερ), Ντελόρ (Μονπελιέ).
Κένυα
Η Κένυα μετά από 15 χρόνια απουσίας επέστρεψε σε τελική φάση του Κόπα Άφρικα.
Η τελευταία της συμμετοχή ήταν το 2004 στην Τυνησία, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων από το Μάλι την Σενεγάλη, την μοναδική της νίκη ήταν με την Μπουρκίνα Φάσο. Η ομάδα του Σεμπαστιάν Μινιέ μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις αντίπαλες ομάδες λόγω δυναμικότητας στο παιχνίδι της.
Το ρόστερ της Κένυας
Τερματοφύλακες: Σικάλο (Μπαντάρι), Ματάσι (Σεντ Τζορτζ), Ογέμπα (Καριομπάνγκι Σαρκς).
Αμυντικοί: Οκούμου (Ρίαλ Μόναρχς), Ομάρ (Σέπσι), Ονιάνγκο (Γκορ Μάχια), Μαγιέκο (Νκάνα), Ότσιενγκ (Βιχίγκα Γιουν.), Ούμα (Βάσαλουντς), Οντχιάμπο (ΖΕΣΚΟ Γιουν.), Οτιένο (Γκορ Μάχια).
Μέσοι: Μασίκα (Μπεϊγίν Ρένε), Ομολό (Σερκλ Μπριζ), Ομοντί (Μπρομαποϊκάρνα), Νιαμπούρα (Γκορ Μάχια), Γουανιάμα (Τότεναμ), Γουέρ (Τρίκαλα), Ατούμαν (Λας Πάλμας Β), Ότσιενγκ (Βάσαλουντς), Οντιάμπο (Σοφαπάκα).
Επιθετικοί: Αβίρε (Σοφαπάκα), Ολούνγκα (Κασίβα Ρέισολ), Μασούντ Γιούμα (Αλ-Νασρ).
Τανζανία
Η Τανζανία είναι στο Κόπα Άφρικα, επειδή υπήρξε η διεύρυνση του αριθμού των ομάδων στον θεσμό.
Αυτό την βοήθησε να επιστρέψει στη διοργάνωση μετά από 39 χρόνια. Το 1980 ήταν πρώτη και η μοναδικής συμμετοχή στην διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στη Νιγηρία,
Εκεί αποκλείστηκε στην φάση των ομίλων, διότι δέχτηκε την ήττα από την Νιγηρία, την Αίγυπτο στο ματς με την Άκτη Ελεφαντοστού «λευκή» ισοπαλία. Ο Εμανουέλ Αμουνίκε έχει δείξει στους παίκτες του να μην παρατούν τον αγώνα δουλεύοντας αρκετά στην τακτική της ομάδας του.
Ο Μπουανά Σαματά είναι το αστέρι των «εθνικών αστεριών», ο οποίος αγωνίζεται από το 2016 στην Γκενκ φέτος κατέγραψε 53 με 32 γκολ.
Οι απουσίες είναι οι Καπομπέ, Μπάντα, Κιτσούγια και Μκούντε.
Το ρόστερ της Τανζανίας
Τερματοφύλακες: Μανιούλα (Σίμπα), Μνιάτα (Μπάο), Καλάμπο (Τανζάνια Πρίζονς).
Αμυντικοί: Νιόνι (Σίμπα), Γιοντάνι (Γιάνγκ Άφρικαν), Μόρις (Αζάμ), Καμάγκι (Γιάνγκ Άφρικανς), Χουσέινι (Σίμπα), Κέσι (Νκάνα), Μτόνι (Λιπούλι), Φιλίπο (Μπάο).
Μέσοι: Μκάμι (Πετροτζέτ), Ντομάγιο (Αζάμ), Μούσα (Τενερίφη Β), Γιάχια (Αζάμ), Ζάιντ (Ισμάιλι), Σάλουμ (Γιάνγκ Άφρικανς).
Επιθετικοί: Μπόκο (Σίμπα), Μσούβα (Ντιφάα), Σαματά (Γκενκ), Ουλιμουένγκου (Σαούρα), Μαντάουα (BDF), Γιουσούφ (Μπλάκπουλ).
Δ’ Όμιλος: Μαρόκο, Ακτή Ελεφαντοστού, Νότιος Αφρική, Ναμίμπια
Μαρόκο
Τo Μαρόκο είναι από τις έμπειρες ομάδες της Αφρικής, μετρώντας 16 παρουσίες στη διοργάνωση.
Η ομάδα του Ερβέ Ρεναρ μπορεί να μην πέρασε στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, ωστόσο κέρδισε τον σεβασμό και την αναγνώριση.
Για τα ‘’λιοντάρια του Άτλαντα’’ η κορυφαία της στιγμή ήταν η κατάκτηση του τροπαίου το 1976 στην Αιθιοπία.
Το 2004 η 2η θέση όταν ηττήθηκε από τη διοργανώτρια Τυνησία με 2-1. Όσο για την προηγούμενη διοργάνωση έμεινε εκτός στους «8» χάνοντας με 1-0 από την φιναλίστ Αίγυπτο δεχόμενη το γκολ στο 88′.
Το αστέρι είναι Χακίμ Ζιγιέχ, ο οποίος προέρχεται από μια εξαιρετική χρονιά με τον Άγιαξ. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός κατέγραψε 47 ματς σε όλες τις διοργανώσεις σημειώνοντας 21 γκολ.
Οι απουσίες είναι οι έξης: ο Μχαμντί, ο Χάριτ, ο Ελ Κααμπί και Χαμνταλάχ.
Ακτή Ελεφαντοστού
Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ένα από τα πρώτα ονόματα της αφρικανικής ηπείρου. Μετρά 23 συμμετοχές στην τελική φάση του Κόπα Άφρικα έχοντας στο ενεργητικό της δύο κύπελλα.
Το 1992 ήταν ο πρώτος τίτλος για τους Ιβοριανούς νικώντας στον τελικό της Σενεγάλης την Γκάνα με 11-10 στα πέναλτι.
Το 2015 κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο κλείνοντας έναν κύκλο από σπουδαίους ποδοσφαιριστές .
Ο Ιμπραίμ Καμαρά έχει συνδέσει το όνομα του με τις μικρότερες κατηγορίες των «ελεφάντων». Τώρα είναι η ευκαιρία του να βγει στην πρώτη γραμμή.
Το αστέρι είναι ο Φρανκ Κεσί της Μίλαν, ο οποίος προέρχεται από μια φουλ χρονιά. Ο 23χρονος μετρά 96 ματς με 12 γκολ. Επίσης το έτερο hot όνομα είναι ο Νικολάς Πεπέ της Λιλ.
Οι απουσίες είναι οι Καμαρά, Σισέ, Ντέλι, Μπάμπα ) και Ντιομάντε. Επίσης δεν καλείται τελευταία ο άσος της Γιουνάιτεντ, Έρικ Μπαϊγί και ο Ζερβινιό ο οποίος κόπηκε.
Το ρόστερ της Ακτής Ελεφαντοστού
Τερματοφύλακες: Τάπε (Σαν Πέδρο), Γκμποούο (Μαζέμπε), Αλί Σανγκαρέ (Φρι Στέιτς Σταρς).
Αμυντικοί: Οριέ (Τότεναμ), Κάνον (Ντεν Χάαγκ), Κομάρα (Καζαμπλάνκα), Μπαγκαγιόκο (Ρεντ Σταρ), Γκμπαμίν (Μάιντς), Τραορέ (Ανζέ), Κουλιμπαλί (Μιμόζας), Ντουμπιά (Ρεν).
Μέσοι: Γκραντέλ (Τουλούζ), Ντιέ (Ξαμάξ), Κεσί (Μίλαν), Ανγκμπάν (Μετς), Σανγκαρέ (Τουλούζ), Σερί (Φούλαμ).
Επιθετικοί: Μπονί (Αλ Αραμπί), Κόντζια (Άστον Βίλα), Ασαλέ (Γιούνγκ Μπόις), Πεπε (Λιλ), Κορνέ (Λιόν), Ζαχά (Κρίσταλ Πάλας).
Νότια Αφρική
Η Νότια Αφρική σε αυτό το Κοπα έχει το φτωχότερο ράστερ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η άγνοια του κινδύνου την καθίστα επικίνδυνη προς τις άλλες ομάδες. Οι «μπαφάνα μπαφάνα» με τον Στιουάρτ Μπάξτερ στον πάγκο λατρεύουν το αμυντικό παιχνίδι.
Ο Τουλάνι Σερέρο θεωρείται το αστέρι της ομάδος. Ο 28χρονος χαφ διαθέτει μεγάλη εμπειρία από τα γήπεδα της Ολλανδίας .
Οι Νότιοαφρικανοί έχουν δυο απουσίες τους Βιλακάζι και Κίγκαν Ντόλι.
Το ρόστερ της Νότιας Αφρικής
Τερματοφύλακες: Κιτ (Μπίντβεστ), Γουίλιαμς (Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ), Μπβούμα (Κάιζερ Τσιφς).
Αμυντικοί: Χλατσουάγιο (Μπίντβεστ), Κότζι (Μαμέλτονι Σ.), Μκβανάζι (Μπίντβεστ), Χλάντιλ (Μπίντβεστ), Καρδόσο (Κάιζερ Τσιφς), Μοντίμπα (Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ), Μκχίζε (Κέιπ Τάουν Σίτι), Μαέλα (Ορλάντο Πάιρετς).
Μέσοι: Σερέρο (Φίτεσε), Κεκάνα (Μαμέλοντι Σ.), Ζουέιν (Μαμέλοντι Σ.), Μαμπούντα (Μαμέλοντι Σ.), Μοκότγιο (Μπρέντφορντ), Ζούνγκου (Αμιάν), Φούρμαν (Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ).
Επιθετικοί: Ταού (Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ), Φέλντβαϊκ (Σπάρτα Ρότερνταμ), Μαμπόε (Μαμέλοντι Σ.), Μοτίμπα (Στρασβούργο), Λορχ (Ορλάντο Πάιρετς), Ντόλι (Μονπελιέ.
Ναμίμπια
Η Ναμίμπια συμμετέχει για 3η φορά στο τουρνουά. Η πρώτη ήταν το 1998, η δεύτερη ήταν το 2008. Θεωρείται αουτσάιντερ, αλλά οι πολεμιστές- πολεμούν- με όλα τους τα όπλα.
Ο Ρικάρντο Μανέτι είναι ο προπονητής που με βάση το ρόστερ της ομάδας έχει κάνει θαύματα, εργάζεται στην Ομοσπονδία από το 2011.
Το αστέρι είναι ο Ρόναλντ Κετγίγερε από το 2010 μετρά 64 αγώνες 2 γκολ.
Στο απουσιολόγιο έχει πέντε παίκτες οι οποίοι είναι οι εξής: Βρίες, Λόμπαρντ, Νενκάβου, Κατγιούκουα και Ουρίκχομπ.
Το ρόστερ της Ναμπίμπια
Τερματοφύλακες: Μπαέβα (Γκόλντεν Άροους), Καζαπούα (Μακάμπι), Μπατζουβάρα (Άφρικαν Σταρς).
Αμυντικοί: Χοάσεμπ (Χάιλαντς Παρκ), Χοράεμπ (Τούρα Μάτζικ), Γκέμπχαρντ (Μπαρόκα), Χαναμούμπ (Γιόμο Κόσμος), Χαμπίρα (Τούρα Μάτζικ), Καμπερίμπα (Άφρικαν Σταρς), Νιάμπε (Μπλάκμπερν).
Μέσοι: Κετγίγερε (Άφρικαν Σταρς), Σιτέμπι (Λουσάκα Ντ.), Καβέντζι (Μπίντβεστ), Στεφάνους (Λουσάκα Ντ.), Λιμπόντι (Τάιγκερς), Φρέντερικς (Μπλακ Άφρικα), Καματούκα (Κέιπ Ουμόγια Γιουν.), Παπάμα (Άφρικαν Σταρς).
Επιθετικοί: Κεϊμουίνε (Ντίρε), Σαλουλίλε (Χάιλαντς Παρκ), Σιλόνγκο (Ισμάιλι), Στάρκε (Γένα), Γκουριράμπ (Λάιφ Φάιτερς).
Ε’ Όμιλος: Τυνησία, Μάλι, Μαυριτανία, Ανγκόλα
Τυνησία
Η Τυνήσια είναι μια έμπειρη ομάδα στο τουρνουά που συμμετέχει για 19η φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Κόπα Άφρικα.
Οι «αετοί της Καρθαγένης» στηρίζονται στην νέα γενιά παικτών, όπου έχουν εμπειρίες από ευρωπαϊκά γήπεδα.
Οι Τυνήσιοι έχουν κατακτήσει το κύπελλο του 2004, όπου ως οικοδέσποινα νίκησε στον τελικό με 2-1 το Μαρόκο. Επίσης έχει παίξει σε άλλους δύο τελικούς. Το 1965 ηττήθηκε με 3-2 στην παράταση από την Γκάνα, ενώ το 1996 έχασε με 2-0 στο Γιοχάνεσμπουργκ από τη Νότια Αφρική.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ο Αλέν Ζιρές έχει τεράστια εμπειρία στην αφρικανική ήπειρο. Ανέλαβε τους Τυνήσιους τον Δεκέμβριο του 2018.
Από το 2006 έως το 2010 ήταν προπονητής της Γκαμπόν. Ακολούθησε το Μάλι (2010-2012), η Σενεγάλη (2013-2015) και η δεύτερη θητεία του στο Μάλι (2015-2017).
Ο Γουαμπί Καζρί είναι ο ηγέτης και το αστέρι της ομάδας. Προέρχεται από μία εξαιρετική χρονιά με τη Σεντ Ετιέν. Κατέγραψε 35 ματς σκοράροντας 14 τέρματα.
Οι απόντες από το φετινό Κόπα Άφρικα είναι οι Ματλουτί, ο Σ. Μπεν Γιουσέφ, Μααλούλ, Ζιρές και Φ. Μπεν Γιουσέφ.
Το ρόστερ της Τυνησίας
Τερματοφύλακες: Μπεν Μουσταφά (Αλ Σαμπάμπ), Χασέν (Νις), Μπεν Σεριφιά (Εσπεράνς).
Αμυντικοί: Μπρον (Γάνδη), Μεριά (Ολυμπιακός), Χανταντί (Ντιζόν), Εχνίντ (Σφαξιέν), Μπεντουί (Αλ Φαϊχά), Αουαντί (Ετουάλ ντου Σαχέλ), Ντρεγκέρ (Πάντερμπορν), Κεχρίντα (Ετουάλ ντου Σαχέλ).
Μέσοι: Σκίρι (Μονπελιέ), Σάσι (Ζάμαλεκ), Μπεν Μοχάμεντ (Εσπεράνς), Λαμτί (Λεβερκούζεν), Τσααλαλί (Εσπεράνς), Σραρφί (Νις), Μσακνί (Έουπεν), Σλιτί (Ντιζόν), Μπαντρί (Εσπεράνς).
Επιθετικοί: Καζρί (Σεντ Ετιέν), Κενίσι (Εσπεράνς), Σαούα (Σφαξιέν).
Μάλι
Το Μάλι είναι μια χώρα χωρίς εγχώριο πρωτάθλημα τα τελευταία δυο χρόνια διότι το 2017 η κυβέρνηση αποφάσισε να το καταργήσει, χωρίς ακόμα να βρεθεί λύση. Ο Μοχάμεντ Μαγκασούμπα βέβαια έχει αρκετά κάλο ρόστερ, όπου παίζουν στα πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Οι αετοί είναι για 11η φορά στην ιστορία τους στην διοργάνωση. Δεν έχουν κατακτήσει κάποιο τρόπαιο, αλλά έχουν βρεθεί αρκετές φορές κοντά στην πηγή χωρίς να πιουν νερό .
Το 1972 έχασε στον τελικό από το Κονγκό με 3-2, το ’94, 2002, 2004 έμεινε στην 4η θέση, ενώ το 2012 και το 2013 τερμάτισε 3ο. Όσο για το 2017 αποκλείστηκε από τους ομίλους τερματίζοντας 3η στον όμιλο με Αίγυπτο, Γκάνα και Ουγκάντα.
Το αστέρι είναι ο Μούσα Μαρεγκά της Πόρτο. Στους δράκους στα δυο χρόνια παρουσίας έχει καταγράψει 40 γκολ σε 72 ματς .
Οι απουσίες είναι ο Μαμαντού Σαμάσα, ο Μπισούμα και ο Ταντιά.
Το ρόστερ του Μάλι
Τερματοφύλακες: Κεϊτά (Τζολιμπά), Ντιαρά (Μαλιέν), Μουνκορό (Μαζέμπε).
Αμυντικοί: Βαγκέ (Νότιγχαμ Φόρεστ), Χ. Τραορέ (Ρεν), Γ. Κονέ (Λιλ), Φοφανά (Μετς), Σακό (Γκιμαράες), Κουγιατέ (Τρουά), Χαϊνταρά (Λανς).
Μέσοι: Κουλιμπαλί (Ρέιντζερς), Σαμασέκου (Σάλτσμπουργκ), Α. Τραορέ (Σερκλ Μπριζ), Χαϊνταρά (Λειψία), Ντουκουρέ (Λανς).
Επιθετικοί: Α. Τραορέ (Ορλεάν), Μαρεγκά (Πόρτο), Ντιαμπί (Σπόρτινγκ Λισ.), Μ. Ντουμπιά (Ρεμς), Κουλιμπαλί (Ναντ), Νιανέ (Τρουά), Κοϊτά (Βόλφσμπεργκ), Τζενεπό (Σταντάρ Λιέγης).
Ανγκόλα
Η Ανγκόλα ήθελε την τρίτη φορά για να πετύχει την πρόκριση της. Έπειτα από δυο ανεπιτυχείς προσπάθειες.
Το συγκρότημα του Σρνταν Βασίλιεβιτς συμμετέχει για 8η φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Κόπα Άφρικα
Οι καλύτερες στιγμές είναι οι δύο παρουσίες τους στα προημιτελικά. Το 2008 στην Γκάνα έμεινε εκτός από την Αίγυπτο χάνοντας με 2-1, ενώ το 2010 ως διοργανώτρια αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ Γκάνα γνωρίζοντας την ήττα με 1-0.
Το αστέρι είναι ο Μπάστος, ο 27χρονος αμυντικός αγωνίζεται στη Λάτσιο. Οι λατσιάλοι για να τον αποκτήσουν από την Ροστοφ δαπάνησαν 6,5 εκατ. ευρώ. Στα 2,5 χρόνια παρουσίας του στη Ρώμη έχει 70 συμμετοχές και έξι γκολ.
Φέτος κατέγραψε 28 συμμετοχές σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, σημειώνοντας ένα γκολ.
Από την αποστολή απουσιάζουν οι Μάτα, Ραμάλιο και Τσίκο.
Το ρόστερ της Ανγκόλας
Τερματοφύλακες: Μαβάνγκα (Ιντερκλούμπε), Καμπάτσα (1 ντε Αουγκούστο), Ντούλο (Ντεσπορτίβο ντα Ουίλα).
Αμυντικοί: Μασουνγκούνα (1 ντε Αουγκούστο), Κισάνγκα (Λάτσιο), Κορέια (1 ντε Αουγκούστο), Μπουάτου (Ρίο Άβε), Κάρμο (Πέτρο ντε Λουάντα), Αφόνσο (Πέτρο ντε Λουάντα), Πάισο (1 ντε Αουγκούστο), Γκασπάρ (Σπόρτινγκ Λισ.).
Μέσοι: Χερενίλσον (Πέτρο ντε Λουάντα), Στέλβιο (Ντούντελανζ), Σόου (1 ντε Αουγκούστο), Μακάια (1 ντε Αουγκούστο).
Επιθετικοί: Ματέους (Μποαβίστα), Κάμπος (Αλάνιασπορ), Ντάλα (Ρίο Άβε), Κουλέμπε (Αντάλιασπορ), Ζεράλδο (Αλ Αχλί), Μαμπουλούλου (1 ντε Αουγκούστο), Εδουάρδο (Μπράγκα), Μπραντάο (Λεϊσόες).
Μαυριτανία
Οι Μαυριτανοί πριν αναλάβει ο Κορέντε Μάρτινς διέθετε μια μόνο κατηγορία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν στην 206η θέση. Ωστόσο οι προσπάθειες της ομοσπονδίας ανταμείφθηκαν, καθώς το πλάνο πέτυχε με αποτέλεσμα να ανεβούν στην 103η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Για την Μαυριτανία είναι η 7η συμμετοχή στην διοργάνωση.
Ο προπονητής Κορεντίν Μάρτινς δήλωσε «Θα είναι τρία δύσκολα ματς, εμείς θα παίξουμε για τη νίκη και θέλουμε τουλάχιστον να πάρουμε έναν βαθμό».
Το αστέρι είναι ο Ισμαΐλ Ντιακιτέ, καθώς είναι από τους ποιοτικότερους επιθετικούς. Ο 27χρονος σημείωσε τέσσερα γκολ στα προκριματικά
Οι Μαμαντού Νιάς και Μπουμπακάρ Μπαγκίλι δεν θα λάβουν μέρος στην διοργάνωση.
Το ρόστερ της Μαυριτανίας
Τερματοφύλακες: Σουλεϊμά (Κσαρ), Ν. Ντιό (Κέντια), Ντιόπ (Πολίς)
Αμυντικοί: Μ. Ντιό (Ζέινα), Αμπέιντ (Αλκορκόν), Μπα (Οσέρ), Ν’ Ντιαγιέ (Ντιφάα), Σαρ (Σερβέτ), Σι (Γκρενόμπλ), Ντιαρά (Γκεγκιόν), Τίαμ (Ορλεάν Β).
Μέσοι: Γκαγιέ (Νουαντιμπού), Ελ Ίντε (Βαγιαδολίδ), Γιάλι (DRB), K. Καμαρά (Ξάνθη), Γκουιντιλέγιε (Κέσλα), Α. Ντιόπ (Χατζέρ), Ι. Κουλιμπαλί (Γκρενόμπλ).
Επιθετικοί: Μπεσάμ (Γκάμπες), Ντιακιτέ (Ταταουίνε), Α. Μπα (Γκαζισεχίρ Γκαζιάντεπ), Τανζί (Νουαντιμπού), Αν (Αρπαζόν).
ΣΤ’ Όμιλος: Καμερούν, Γκάνα, Μπενίν, Γουινέα-Μπισάου
Καμερούν
Το Καμερούν καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο τους, τα «αδάμαστα λιοντάρια» αν και δεν έχουν τον σταρ που θα τους δίνει δύναμη, όπως ήταν ο Ετό. Έχουν όμως στον πάγκο τους Ζέεντορφ και τον Κλάιφερτ, οι οποίοι καλούνται να σμιλέψουν το ταλέντο και τον ενθουσιασμό των παικτών. Το Καμερούν μετρά 19 συμμετοχές σε τελική φάση Κόπα Άφρικα έχοντας και πέντε κατακτήσεις 1984, 1988, 2000, 2002 και 2017, όταν επικράτησαν στον τελικό με 2-1 της Αιγύπτου με γκολ των Νκουλού στο 59′ και Αμπουμπακάρ στο 88′ ανατρέποντας το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου.
Το αστέρι είναι ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν ο Έρικ Μαξίμ Τσούπο-Μοτίνγκ. Ο επιθετικός μετρά 50 συμμετοχές και 15 γκολ με τη φανέλα, ενώ φέτος κατέγραψε 28 αγώνες και 3 γκολ.
Οι απουσίες είναι οι Αμπουμπακάρ ,Ματιπ και Ενγκουλού.
Το ρόστερ του Καμερούν
Τερματοφύλακες: Ονανά (Άγιαξ), Οντόα (Οστάνδη), Καμενί (Φενέρμπαχτσε).
Αμυντικοί: Φάι (Σταντάρ Λιέγης), Μπονγκ (Μπράιτον), Μπανανά (Πανιώνιος), Νγκαντέου-Νγκατζούι (Σλάβια Πράγας), Ογιόνγκο (Μονπελιέ), Νταβά (Μαριούπολη), Κάνα-Μπιγίκ (Καϊσερίσπορ).
Μέσοι: Ανγκουίσα (Φούλαμ), Ντζουμ (Χαρτς), Μάντζεκ (Μακάμπι Χάιφα), Κουντέ (Μάιντς), Κάπτουμ (Μπέτις).
Επιθετικοί: Ν’ Τζιέ (Μαρσέιγ), Μπαχόκεν (Ανζέ), Τσούπο-Μοτίνγκ (Παρί Σεν Ζερμέν), Εκαμπί (Βιγιαρεάλ), Ταγκουέου (Μαρίτιμο), Ζουά (Άστρα Γκιουργκίου), Μπουμάλ (Πανιώνιος).
Γκάνα
Η Γκάνα είναι μία από τις πιο έμπειρες ομάδες της διοργάνωσης. Έχει 22 παρουσίες σε τελική φάση μετρώντας συνολικά 92 ματς. Από το 2008 έως το 2017 μετρά 6 παρουσίες στα ημιτελικά, καθώς και 4 κατακτήσεις τροπαίου (1963, 1965, 1978 και 1982). Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως 5 φορές έχει τερματίσει στη 2η θέση. Μία φορά στην 3η και 4 φορές έχει βρεθεί στην τετράδα. Στην ομάδα του Κουέσι Άπια δεν λείπει το ταλέντο, αλλά λείπει το η ομαδικότητα.
Φυσικά το αστέρι της ομάδας είναι ο Τόμας Παρτέι, ο οποίος είναι βασικό γρανάζι της Ατλέτικο. Με τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος» μετρά 42 συμμετοχές και 3 γκολ.
Δεν έχει κάποια απουσία από το ρόστερ της, γεγονός που δείχνει την δυναμική της.
Το ρόστερ της Γκάνας
Τερματοφύλακες: Οφόρι (Μάριτσμπουργκ), Ατί-Ζιγκί (Σοσό), Ανάν (Ασάντε Κοτόκο).
Αμυντικοί: Αταμά (Μπασακσεχίρ), Μενσά (Κολόμπους Κριου), Λουμόρ (Γκιόζτεπε), Νούχου (Χόφενχαϊμ), Αϊντού (Γκενκ), Ραχμάν (Ρεμς), Μπογέ (Μετς), Γιάντομ (Ρέντινγκ).
Μέσοι: Παρτέι (Ατλέτικο Μ.), Οβούσου (Τσουκαρίτσκι), Ατσού (Νιούκαστλ), Α. Αγιού (Φενέρμπαχτσε), Γουακάσο (Αλαβές), Ασαμόα (Ίντερ), Αγκιεπόνγκ (Χιμπέρνιαν)
Επιθετικοί: Γκιάν (Καϊσερίσπορ), Κουαμπένα (Σαλαμάνκα), Τζ. Αγιού (Κρίσταλ Πάλας), Εκουμπάν (Τράμπζονσπορ).
Μπενίν
Το Μπενίν είναι μια περήφανη ομάδα, καθώς ο δρόμος τους για το Κόπα Άφρικα, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως οι «σκίουροι» κατάφεραν να αφήσουν πίσω το Τογκό του Αντεμπαγιορ, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια. Η ομάδα του Μισέλ Ντουσουγιέ συμμετέχει για 4η φορά στην κορυφαία αφρικανική διοργάνωση. Έπειτα από 9 χρόνια απουσίας.
Τελευταία φορά που βρέθηκε σε τελικά ήταν το 2010 στην Ανγκόλα, όπου αποκλείστηκε στους ομίλους.
Το αστέρι είναι ο Στέφαν Σεσενιόν της Γκεντσλερμπιρλιγκί, αν και 34 ετών εξακολουθεί να είναι απαραίτητος στην Εθνική.
Δυο είναι οι απουσίες του Μπένιν ο Ντζιμάν Κούκου και Μαρσελίν Κουκπό.
Το ρόστερ του Μπενίν
Τερματοφύλακες: Φαρνόλ (Μαλάτιασπορ), Αλαγκμπέ (Νιόρ), Κακπό (Μπούφλς).
Αμυντικοί: Αντενόν (Αμιάν), Σάλομον (Πλατό Γιουν.), Κίκι (Ρεντ Σταρ), Μπαραζέ (Ιζέρ), Ιμόρου (Καέν), Φασίνου (ASPAC), Βερντόν (Σοσό), Αντιλέχου (Λεβαδειακός).
Μέσοι: Σεσενιόν (Γκεντσλερμπιρλιγκί) Σεϊμπού (Τουλόν), Αντεοτί (Οσέρ), Ντ’ Αλμέιδα (Γέοβιλ), Αναανέ (Μπεν Γκουερδάν), Φιογκμπέ (Κλαμπ Αφρικέν).
Επιθετικοί: Ποτέ (Άδανα Ντεμίρσπορ), Ντοσού (Βαντούζ), Ντζίγκλα (Νιόρ), Μουνιέ (Χάντερσφιλντ), Αζανκπό (Σένιτσα), Σουκού (Χάνσα Ροστόκ).
Γουινέα Μπισάου
Η Γουινέα-Μπισάου παίρνει μέρος για 2η σερί φορά σε τελική φάση Κόπα Άφρικα. Ο Μπασίρο Καντέ είναι ο άνθρωπος που βοήθησε στην πρόοδο των «Τζούρτους». Το 2017 τερμάτισε τελευταία με έναν πόντο.
Το αστέρι είναι ο γνώριμος στο ελληνικό κοινό από θητεία του σε Βέροια και Λεβαδειακό, Ζεζίνιο. Ο 27χρονος άσος είναι ο αρχηγός της Γουινεας-Μπισάου. Πλέον αγωνίζεται στη Σένιτσα καταγράφοντας 41 συμμετοχές.
Οι απουσιάζουν οι Γκομίς, Μπαλντέ, Γκόμες, Άλβες και Εμπαλό.
Το ρόστερ της Γουινέας-Μπισάου
Τερματοφύλακες: Σα (Ουντίμπ), Μέντες (Βισέου), Ρ. Νταμπό (Αρμασενένσες).
Αμυντικοί: Καντέ (Σάντα Κλάρα), Σοάρες (Μάφρα), Σίλβα (Κουρίγκμπα), Τ. Νταμπό (Ριέτι), Νάντζακ (Ρίο Άβε), Ντζαλό (Φούλαμ), Νάνου (Μαρίτιμο).
Μέσοι: Ζεζίνιο (Σέντιτσα), Μανέ (Κόβα Πεντιάντε), Πελέ (Νότιγχαμ Φόρεστ), Μπούρα (Άβες), Ζακίτε (Τοντέλα), Κασαμά (Ρεμς).
Επιθετικοί: Τζάσι (Αλ-Σουλά), Σίλβα (Αλ-Ιτιχαντ Αλεξάνδρειας), Φ. Μεντί (Σετούμπαλ), Ιντίμα (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Ζ. Μέντες (Αζαξιό), Μ. Μπαλντέ (Άβες), Ρ. Μπαλντέ (Ακαδέμικα).
Οι νικητές στο Copa Africa
Αίγυπτος 7 (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)
Καμερούν 5 (1963, 1965, 1978, 1982, 2017)
Γκάνα 4 (1984, 1988, 2000, 2002)
Νιγηρία 3 (1980, 1994, 2013)
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 2 (1968, 1974)
Ακτή Ελεφαντοστού 2 (1992, 2015)
Ζάμπια 1 (2012)
Τυνησία 1 (2004)
Σουδάν 1 (1970)
Αλγερία 1 (1990)
Μαρόκο 1 (1976)
Αιθιοπία 1 (1962)
Νότια Αφρική 1 (1996)
Κονγκό 1 (1972)