Μαρία Μπάσκα στο Kingsport.gr: «Κίνητρό μου η αγάπη για το ποδόσφαιρο – Να αγωνιστώ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο»

Η επιθετικός της Λοκομοτίβ Στάρα Ζαγκόρα, Μαρία Μπάσκα, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Kingsport.gr και στον Γιάννη Δρόσο.

Η επιθετικός Μαρία Μπάσκα, η οποία αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Βουλγαρίας με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Στάρα Ζαγκόρα, μίλησε αποκλειστικά στο Kingsport.gr και στον Γιάννη Δρόσο.

Έχοντας καταγωγή από την Ήπειρο, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από τις Αμαζόνες Θεσπρωτίας, τη σεζόν 2018-19 έπαιξε στην Προοδευτική Περάματος, το 2019-20 φόρεσε τη φανέλα των Ελπίδων Καρδίτσας, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2021 αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να αγωνιστεί στη Βουλγαρία με τη Λοκομοτίβ Στάρα Ζαγκόρα.

Αναφέρθηκε στην φετινή περίοδο και την εμπειρία της από το εξωτερικό και το βουλγαρικό πρωτάθλημα, το πώς έχει αντιμετωπιστεί εκεί η πανδημία, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ποδόσφαιρο, τους μελλοντικούς στόχους της, ενώ κάνει και τη δική της πρόβλεψη για τον νικητή του Euro 2020.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Μαρίας Μπάσκα στο Kingsport.gr:

Ποια είναι η εμπειρία σου από την ομάδα και από το βουλγαρικό πρωτάθλημα και ποιες διαφορές βλέπεις συγκριτικά με το ελληνικό;

«Στην ομάδα στην οποία αγωνίζομαι, στην Λοκομοτίβ Σταρά Ζαγκόρα. Τα πράγματα είναι αρκετά επαγγελματικά καθώς η ομάδα μας παρέχει κυριολεκτικά τα πάντα. Συμπληρώνοντας σε αυτό, υπάρχει απόλυτη συνέπεια στις πληρωμές, επίσης αν όχι όλες, οι περισσότερες  παίκτριες στην ομάδα μου πληρώνονται. Το επίπεδο στην Βουλγαρία αυτή την στιγμή είναι παρεμφερές με το ελληνικό, αλλά κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Και πραγματικά κάνει! Άλλωστε φαίνεται και από την πορεία των εθνικών τους ομάδων. Συγκριτικά με το ελληνικό, τουλάχιστον οι εγκαταστάσεις στην ομάδα μου και σε κάποιες άλλες ομάδες που έχω παρατηρήσει, είναι παρά πολύ καλές, και μας δίνουν την δυνατότητα να δουλεύουμε και να προπονούμαστε  ώστε να βελτιωνόμαστε. Όπως επίσης οι προπονητές και σε πολλές περιπτώσεις και οι παράγοντες είναι σοβαροί και άκρως επαγγελματίες και δεν έχουν καμία σχέση με κάποιους παράγοντες που σχετίζονται με ομάδες στην Ελλάδα».

Πώς ήταν για σένα αυτή η αλλαγή, να αγωνιστείς στο εξωτερικό, και πώς έγινε η μεταγραφή;

«Η αλλαγή δεν ήταν δύσκολη, μου αρέσουν οι νέες προκλήσεις. Η απόφαση μου αυτή σίγουρα δεν ήταν ένα πράγμα το όποιο συνέβη από την μια στιγμή στην άλλη, η απόφαση αυτή πάρθηκε κατόπιν συζητήσεων που είχα με τον εκπρόσωπο μου κύριο Σταύρο Γκέλια, με τον οποίο και αποφασίσαμε από κοινού πως λόγω της μεγάλης αποχής που επικρατούσε στο ελληνικό γυναικείο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Θα έπρεπε να πάω σε ένα πρωτάθλημα το οποίο η ομάδα θα μπορέσει να μου παρέχει 100% ποιο επαγγελματικές συνθήκες από ότι είχα στην Ελλάδα και να μου δώσει την δυνατότητα να εξελιχθώ σαν παίκτρια, πράγμα που αυτή την στιγμή έχω στην τωρινή μου ομάδα, στην Λοκομοτίβ Σταρά Ζαγκόρα».

Πώς ζήσατε στη Βουλγαρία την πανδημία και πώς επηρέασε το άθλημα;

«Δεν έχω και πολύ καιρό για να μπορέσω να εκφέρω μια ολοκληρωμένη άποψη, αλλά μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά, πως καμία σχέση με το τι συνέβαινε και συνεχίζει να συμβαίνει στην Ελλάδα. Λογικά πράγματα, μάσκα σε κλειστούς χώρους και να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Ούτε ωράρια ούτε sms ούτε τίποτα, μόνο για λίγο καιρό θυμάμαι τα πρωινά δε μπορούσαν οι νέοι να πάνε σουπερ μάρκετ, ήταν για τους ηλικιωμένους, απογευματινές ώρες μπορούσαμε να πάμε οι νέοι».

Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

«Προς το παρόν με την κατάσταση που επικρατεί, όχι. Αν βελτιωθούν κάποια πράγματα στο μέλλον ίσως, αλλά δεν μπορώ να το μαντέψω αυτό».

Ποιες λύσεις θα πρότεινες ώστε να ανέβει το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα;

«Για να ανέβει το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα πιστεύω πως πρώτα από όλα θα πρέπει οι προπονητές και οι παράγοντες να φέρονται ποιο επαγγελματικά στις αθλήτριες, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή του προϊόντος, όπως επίσης θα πρέπει η κάθε ομάδα να έχει δίκες της εγκαταστάσεις και να δημιουργηθούν συνθήκες που να ευνοούν την αποκλειστική ενασχόληση των αθλητριών με το άθλημα αυτό, όχι ως χόμπι και ταυτόχρονα να κάνει μία με δυο δουλειές για να τα βγάζει πέρα… από την στιγμή που μια αθλήτρια επενδύει χρόνο και αφοσιώνεται σε αυτό, αν οι παράγοντες δε το αναγνωρίζουν, θα απογοητευτεί και δε θα έχει κίνητρα να συνεχίσει».

Πώς επέλεξες να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο; Ποιο ήταν το κίνητρο σου και σε ποιον το οφείλεις;

«Το ποδόσφαιρο το αγαπώ. Μοναδικό μου κίνητρο ήταν η αγάπη που τρέφω για αυτό. Και νιώθω τυχερή που αυτή την στιγμή έχω καταφέρει το κύριο εισόδημα μου να έρχεται από κάτι που αγαπώ να κάνω.

Το οφείλω στην οικογένεια μου που με στήριζε πάντα σε όποια μου απόφαση, στους προπονητές μου που με βοήθησαν να εξελιχθώ και τους παράγοντες των ομάδων των οποίων και αγωνίστηκα για την πίστη που έδειξαν στο πρόσωπό μου».

Πόσο δύσκολο είναι μία γυναίκα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο & εσύ ποιες δυσκολίες έχεις βιώσει;

«Στην Ελλάδα σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι αρκετά δύσκολο το να γίνει αποδεκτή μια γυναίκα που παίζει ποδόσφαιρο γιατί κυριαρχούν οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις του τύπου το ποδόσφαιρο είναι μονό για άνδρες και τα συναφή.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχω βιώσει είναι κάποια άτομα τα οποία δεν σέβονται τον αγώνα και τον κόπο που κάνω εντός και έκτος γηπέδων».

Είναι κοντά μια κλήση σου στην Εθνική Γυναικών;

«Αυτό δεν το γνωρίζω αυτό αποφασίζεται από τον ομοσπονδιακό τεχνικό και τους συνεργάτες του. Εάν εκείνοι αποφασίσουν πως μπορώ να ανταπεξέλθω, εγώ θα είμαι ανά πάσα στιγμή στην διάθεση τους και είμαι έτοιμη να προσφέρω το 110% των δυνατοτήτων μου για την εθνική ομάδα της χώρας μου».

Οι στόχοι σου για το μέλλον;

«Στόχος μου είναι να βελτιώνομαι καθημερινά και να φτάσω ατομικά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Και κάποια μέρα να μπορέσω να αγωνιστώ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Παίκτρια/παίκτης πρότυπο;

«Μου αρέσει πολύ ο Καρίμ Μπενζεμά, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Είναι παίκτες που ήρθαν από πολύ χαμηλά, χωρίς βοήθειες και έχουν φτάσει στην κορυφή. Με σκληρή δουλειά και υπομονή. Από γυναίκες, η Κάρλι Λόιντ».

Λόγω των ημερών, θα ήθελα την πρόβλεψή σου για το Euro

«Πιστεύω στην Γάλλια, κάποιοι από τους αγαπημένους μου παίκτες είναι Γάλλοι».

Και για το κλείσιμο, θα ήθελα μια ευχή

«Εύχομαι πραγματικά οι άνθρωποι η οποίοι απαρτίζουν το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα να ταρακουνηθούν και να καταλάβουν τι είναι κάλο για τον χώρο. Και εύχομαι σε όλα τα κορίτσια καλή δύναμη και υπομονή, και να μη σταματήσουν ποτέ να κυνηγάνε τα όνειρά τους».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ