Νέους κανονισμούς που προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών επαγγελματιών ποδοσφαιριστριών, που θέλουν να κάνουν παιδιά κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ανακοίνωσε η FIFA.
Συγκεκριμένα, η FIFA, μαζί με τη FIFPRO, αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους σχετικά, ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων, που αποτελούν τους ελάχιστους όρους που έχουν συμφωνηθεί, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστριών που θέλουν να γίνουν μητέρες.
Τα μέτρα αυτά, που θα έχουν ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, ορίζουν μεταξύ άλλων:
-Τουλάχιστον δεκατέσσερις εβδομάδες άδεια μητρότητας, εκ των οποίων τουλάχιστον οι οκτώ, θα πρέπει να ληφθούν μετά από τη γέννηση του παιδιού
-Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, η ποδοσφαιρίστρια θα αμείβεται με τουλάχιστον τα δύο τρίτα του μισθού της, στην περίπτωση που η εκάστοτε εθνική ομοσπονδία και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν δηλώνουν υψηλότερα στάνταρ αποδοχών.
-Δίνεται η δυνατότητα στις παίκτριες να παραμείνουν εγγεγραμμένες στις ομάδες τους και εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, η εγγραφή να γίνει κατά την επιστροφή από την άδεια μητρότητας, ακόμη και εάν είναι εκτός μεταγραφικής περιόδου.
-Σε περίπτωση λύσης του συμβολαίου μιας παίκτριας από το σύλλογο, αυτή δεν πρέπει να είναι λόγω εγκυμοσύνης, ούτε πρέπει οι ομάδες να θέτουν τέτοιο όρο. Σε περίπτωση απόλυσης, ο σύλλογος υποχρεούται να αποδείξει ότι δεν σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Σε διαφορετική περίπτωση, η παίκτρια θα λάβει επιπλέον αποζημίωση, ίση με έξι μισθούς πλέον της αξίας του συμβολαίου.
-Ελευθερία της παίκτριας, για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να αγωνίζεται ή όχι. Υπό την προϋπόθεση ότι της το επιτρέπει η υγεία της, που θα αξιολογείται ανεξάρτητα. Παράλληλα, ο σύλλογος πρέπει να διευκολύνει την επάνοδο της παίκτριας και να της προσφέρει πλήρη ιατρική και σωματική υποστήριξη.
Παράλληλα, ανάλογη διάταξη θα υπάρχει και για τις γυναίκες προπονήτριες.
Ο Γενικός Γραμματέας της FIFPRO, Γιόνας Μπάερ-Χόφμαν, δήλωσε: «Οι παίκτριες πιέζουν για αυτές τις βελτιώσεις και είναι θετικό που βλέπουμε ότι η FIFA ακούει τη φωνή των ποδοσφαιριστριών. Αναμένουμε ότι αυτή η πρωτοποριακή πολιτική θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση της προοπτικής των επαγγελματιών παικτριών να κάνουν παιδιά εάν το επολέξουν. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι και γονείς και, ειδικά για τις γυναίκες, υπήρξαν πάρα πολλά εμπόδια. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να προστατεύσουμε το δικαίωμα να είσαι γονέας στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.
Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, επειδή αυτοί οι κανονισμοί αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο σύνολο μέτρων. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, εγχώρια και διεθνώς, για πιο Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε – διεθνώς και εγχώρια – για πιο ολιστικές γονικές πολιτικές και ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες, όπως μεγαλύτερες περιόδους μητρότητας και γενικότερες διευκολύνεις για τους γονείς, όπως ορίζονται στον Οδηγό Γονικής Πολιτικής. Καμία παίκτρια δεν πρέπει να αντιμετωπίζει διακρίσεις και, σίγουρα όχι ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, ή της φροντίδας για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες μιας μητέρας και του παιδιού της, μετά τον τοκετό.
Μάλιστα, πέρυσι, η FIFPRO προέτρεψε τη FIFA να δημιουργήσει ρυθμιστικά μέτρα για να επιτρέψει στις παίκτριες να δημιουργήσουν οικογένεια, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ως επαγγελματίες ποδοσφαιρίστριες.
Σύμφωνα με την έκθεση απασχόλησης της FIFPRO για το 2017, μόνο το 2% των ποδοσφαιριστριών είχαν παιδιά, ενώ το 47% δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο νωρίς για να ξεκινήσει μια οικογένεια, τονίζοντας ότι ο λόγος που τις οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση είναι η έλλειψη παιδικής μέριμνας.
Για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γυναικών, η FIFPRO ζήτησε από τη FIFA να συνδράμει στην κατοχύρωση παροχών και για τις παίκτριες στους κανονισμούς της».
Η τερματοφύλακας της Αργεντινής και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παικτών της FIFPRO, Γκαμπριέλα Γκάρτον, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για το ποδόσφαιρο γυναικών, για τις παίκτριες και για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παιχνιδιού. Εμείς, ως παίκτριες, χρειαζόμαστε αυτές τις διατάξεις και κανονισμούς προστασίας, έτσι ώστε καμιά από εμάς να μην πρέπει να επιλέξει μεταξύ της δημιουργίας οικογένειας και της συνέχειας της ποδοσφαιρικής μας καριέρας, όπως κάποιες έπρεπε να κάνουν στο παρελθόν».
Η παίκτρια της Αγγλίας και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παικτών, Τζόντι Τέιλορ, τόνισε σχετικά: «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη στο άθλημά μας. Οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες χρειαζόμαστε αυτούς τους κανονισμούς κανονισμών, που θα διασφαλίσουν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την καριέρα μας, έχοντας τη σιγουριά πως υπάρχουν επαρκείς διατάξεις στην περίπτωση που αποφασίσουμε να αποκτήσουμε παιδιά, κάτι που είναι καθησυχαστικό για εμάς να παίκτριες και αντανακλά αυτό που χρειάζεται για να συνεχίσουμε να παίζουμε. Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για ακόμη πιο προοδευτικές πολιτικές, χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες παίκτριες».
Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της FIFA, Εμίλιο Γκαρσία, είπε: «Η ιδέα είναι να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών ποδοσφαιριστριών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τη γέννα. Και μάλιστα, ευελπιστούμε αυτοί οι κανονισμοί να περάσουν και στην κοινή λογική». Παράλληλα, ο Γκαρσία τόνισε τη σημαντικότητα που έχει αυτή η διάταξη και για τις προπονήτριες, μιας και για αυτόν τον κλάδο επίσης είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο. Ενώ έφερε και το παράδειγμα της Άλεξ Μόργκαν, η οποία γέννησε τον Μάιο του 2020 και τον Νοέμβριο, έξι μήνες μετά, επέστρεψε στην αγωνιστική δράση με την Τότεναμ πλέον.