Women’s Champions League: Νέο φορμάτ και νέο μοντέλο χρηματοδότησης

Νέο φορμάτ και νέο μοντέλο χρηματοδότησης στο UEFA Women’s Champions League από την επόμενη σεζόν.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, αποφασίστηκε το νέο μοντέλο χρηματοδότησης του Women’s Champions League, σύμφωνα με το οποίο, από την επόμενη σεζόν θα δοθούν 24 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ είναι ήδη γνωστό το νέο φορμάτ της διοργάνωσης.

Παράλληλα, μιας και υπάρχει νέος σχεδιασμός στα οικονομικά όλων των διοργανώσεων της UEFA, αποφασίστηκε συγκέντρωση χορηγιών των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη φάση των ομίλων και μετά. Μάλιστα, ένα μέρος των εσόδων, θα προκύψει από το Champions League των ανδρών.

Την ίδια ώρα, ένα 23% από αυτά τα 24 εκατομμύρια, θα δοθεί με τη μορφή «πληρωμών αλληλεγγύης» σε συλλόγους των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, που δεν συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Έτσι, από τη σεζόν 2021-22, οι ομάδες που μετέχουν στη φάση των ομίλων θα ενισχύονται με τουλάχιστον 400.000 ευρώ έκαστη, ενώ η νικήτρια μπορεί να λάβει έως και 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τι οικονομικό σκέλος, στο πλάνο υπάρχουν μέτρα για την προστασία των επαγγελματιών παικτριών, όπως για παράδειγμα ειδικούς κανονισμούς για τις αθλήτριες που γίνονται μητέρες. Σε αυτές, προβλέπεται άδεια μητρότητας και δικαίωμα αντικατάστασής τους από τις ομάδες τους, για όσο απουσιάζουν. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα των ομάδων να αλλάζουν τη λίστα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, προωθώντας νέες παίκτριες από τη «λίστα Β» που θα έχουν δηλώσει, ώστε να αξιοποιούνται περισσότερες παίκτριες.

Στις 16 Μαΐου, που θα διεξαχθεί στο Γκέτεμποργκ ο φετινός τελικός, η UEFA θα ανακοινώσει ένα νέο brand name και τον πρώτο επίσημο ύμνο της διοργάνωσης, με στόχο τη μέγιστη δυνατή προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το νέο φορμάτ του Women’s Champions League από τη σεζόν 2021-22:

Από τη σεζόν 2021-22, το Women’s Champions League θα διεξάγεται με νέο φορμάτ.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν δύο προκριματικοί γύροι, ο πρώτος ως τουρνουά ομίλων και ο δεύτερος με τη μορφή νοκ άουτ. Παράλληλα, θα υπάρχουν μονοπάτια πρωταθλητριών και μη πρωταθλητριών.

Στον πρώτο προκριματικό θα λαμβάνουν μέρος οι 44 πρωταθλήτριες των χωρών 7-50 (μονοπάτι πρωταθλητριών), οι 10 δευτεραθλήτριες των χωρών 7-16 και οι 6 τριταθλήτριες των χωρών 1-6 (μονοπάτι μη πρωταθλητριών).

Από αυτές, θα προκύπτουν 11 πρωταθλήτριες και 4 μη πρωταθλήτριες που θα συνεχίζουν στον δεύτερο προκριματικό, στον οποίο θα μπουν οι 3 πρωταθλήτριες των χωρών 4-6 και οι 6 δευτεραθλήτριες των χωρών 1-6.

Ακολούθως θα υπάρχει η φάση των ομίλων, που θα διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο με τη διοργάνωση των ανδρών και θα περιλαμβάνει 16 ομάδες: Την κάτοχο του τροπαίου της προηγούμενης σεζόν, τις 3 πρωταθλήτριες των χωρών 1-3 και τις 12 ομάδες (7 πρωταθλήτριες + 5 μη πρωταθλήτριες) που θα έχουν περάσει από τον δεύτερο προκριματικό.

Οι δύο πρώτες των ομίλων (σύνολο 8 ομάδες) θα προχωρήσουν στα νοκ άουτ, που όπως και σήμερα θα είναι διπλά παιχνίδια, με τον τελικό να είναι μονός αγώνας.

Παράλληλα, το VAR θα υπάρχει σε όλα τα παιχνίδια της νοκ άουτ φάσης και όχι μόνο στον τελικό, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά στον πίνακα:

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δήλωσε:

«Οι σημερινές αποφάσεις αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο βήμα μπροστά για το άθλημα. Το νέο μοντέλο οικονομικής διανομής θα ενισχύσει σημαντικά το επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξή του. Η εξέλιξη του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν θα επιτευχθεί από τη λογική του βραχυπρόθεσμου κέρδους, αλλά από μακροπρόθεσμο όραμα. Με τις πληρωμές αλληλεγγύης, κάθε ευρώ που επενδύεται στο Champions League Γυναικών θα επιστρέφει στο ποδόσφαιρο γυναικών. Το γεγονός ότι ένα μέρος της επιδότησης προέρχεται από τις ανδρικές διοργανώσεις, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της UEFA».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ