Όσα πρέπει να ξέρεις για τον αθλητικό Νάρθηκα

H οδοντίατρος DDS, Αθηνά Τσιορβά αναλύει όσα πρέπει να ξέρετε για τον αθλητικό νάρθηκα, πως λειτουργεί, γιατί είναι απαραίτητος, η διαδικασία και ποιος είναι ο ιδανικός τύπος που πρέπει να επιλέξεις.

Αθλητικός νάρθηκας, ίσως να έχετε ξανά ακούσει για αυτόν, κυρίως αν είστε αθλητές ή αν ασχολείστε με τα αθλήματα. Όμως γνωρίζετε τι ακριβώς είναι και γιατί είναι απαραίτητος στους αθλητές;

Σε αθλήματα, όπως το box, το καράτε, η ενόργανη ή η ρυθμική γυμναστική, το water polo και πολλά άλλα, είτε σε δραστηριότητες, όπως το skateboard, o αθλητικός νάρθηκας είναι απολύτως απαραίτητος.

Τι Είναι ο Αθλητικός Νάρθηκας;

 • Είναι μια αφαιρούμενη οδοντιατρική συσκευή
 • Είναι κατασκευασμένος από ελαστικό υλικό
 • Εφαρμόζει στα δόντια της άνω γνάθου του αθλητή
 • Έχει αντοχή στη παραμόρφωση.

Γιατί Είναι Απαραίτητος;

 • Προστατεύει τα δόντια από τραυματισμούς
 • Προστατεύει τους μαλακούς ιστούς του στόματος
 • Προστατεύει τη γνάθο και τον αυχένα
 • Προστατεύει τη κροταφογναθική διάρθρωση
 • Προστατεύει τον εγκέφαλο από πιθανή διάσειση.

Πώς Λειτουργεί ο Αθλητικός Νάρθηκας;

Ο αθλητικός νάρθηκας έχει συγκεκριμένο μηχανισμό δράσης. Απορροφά την ενέργεια του κτυπήματος έτσι ώστε το κτύπημα να μην έχει σοβαρές κλινικές συνέπειες. Αποφεύγονται έτσι τραυματισμοί των μαλακών ιστών, κατάγματα της μύλης ή της ρίζας τον δοντιών, η εκγόμφωση ή η εμβύθιση δοντιών, κατάγματα κάτω γνάθου και δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθωσης.

Ο αθλητικός νάρθηκας παρεμβάλλεται μεταξύ των δοντιών και εξαιτίας του πάχους του, κατά η σύγκλειση των δοντιών, απομακρύνει τον κόνδυλο της κάτω γνάθου από την αρθρική κοιλότητα. έτσι σε περίπτωση κτυπήματος της κάτω γνάθου ο κόνδυλος δε κτυπάει βίαια στη βάση του κρανίου.

Ο αθλητικός νάρθηκας όπως είπαμε έχει ελαστικότητα, μειώνει έτσι την ένταση του κτυπήματος, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από πιθανή διάσειση.

Ποιο Τύπου Αθλητικού Νάρθηκα να Επιλέξω;

Σύμφωνα με έρευνες η χρήση εξατομικευμένου αθλητικού νάρθηκα συγκριτικά με έναν νάρθηκα του εμπορίου μειώνει στατιστικά σημαντικά (από 8,3% σε 3,6%) το ποσοστό εγκεφαλικών διασείσεων. Ο εξατομικευμένος νάρθηκας παρέχει μεγαλύτερη συγκράτηση και έχει καλύτερη αποδοχή από τον αθλητή καθώς υπάρχει η δυνατότητα ομιλίας, αναπνοής και κατάποσης.

Πώς Είναι η Διαδικασία;

Θα χρειαστούν δύο πολύ απλά και πολύ εύκολα ραντεβού στον οδοντίατρο σου.

Στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος σου θα συζητήσει μαζί σου και θα συλλέξει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Θα ρωτήσει για τραύματα στο παρελθόν, για το είδος του αθλήματος με το οποίο ασχολείσαι, την συχνότητα προπονήσεων και έπειτα θα προχωρήσει στην εξέταση του στόματος σου. Αφού βεβαιωθεί πως όλα είναι λειτουργικά και τα δόντια σου υγιή θα γίνει λήψη αποτυπωμάτων, τα οποία θα σταλούν στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Στο επόμενο ραντεβού θα γίνει έλεγχος της προσαρμογής του νάρθηκα στο στόμα και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα γίνεται παράδοση του νάρθηκα μαζί με οδηγίες για τη χρήση του.

Ο Ιδανικός Αθλητικός Νάρθηκας Πρέπει:

 • Να παρέχει επαρκή προστασία τόσο στα δόντια όσο και στους μαλακούς ιστούς και στην κροταφογναθική διάρθρωση.
 • Να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής διάσεισης
 • Να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε αθλητή
 • Να έχει καλή συγκράτηση
 • Να έχει αντοχή
 • Η σύγκλειση μεταξύ των δοντιών να είναι ισορροπημένη
 • Να είναι άγευστος και άοσμος
 • Ο αθλητής να μπορεί να μιλάει και να αναπνέει καθώς τον φοράει.

“Η Επιστημονική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής συστήνει τη χρήση εξατομικευμένου αθλητικού στοματικού νάρθηκα σε όλα τα αθλήματα που υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού στη περιοχή του στόματος και του προσώπου”

Πόσο Χρόνο Ζωής έχει;

Ιδανικά, ο αθλητικός νάρθηκας θα πρέπει να αντικαθίσταται μετά από κάθε αθλητική σεζόν. Οι νάρθηκες αυτοί φθείρονται με το χρόνο και μειώνεται η αποτελεσματικότητα τους.

 

Στη διάθεση σας,

Αθηνά Τσιορβά, D.D.S.                                                                                                                                                 e-mail: dr.athina@dental-lifestyle.com

website: dental-lifestyle.com

instagram: @dr_athina

Fb page: Dental Lifestyle by Dr Athina

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Περιστέρι. Κολλημένος με την μπάλα από μικρή ηλικία, συνεχίζω με αυτή από τον χώρο της δημοσιογραφίας. Απόφοιτος της σχολής δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1, όπου έκανα και την πρακτική μου στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Στη συνέχεια, ραδιοφωνικός παραγωγός και παραγωγή στο ραδιόφωνο ΑΡΤ. Ο γραπτός τύπος με κέρδισε και η εφημερίδα Παρασκήνιο, μου έδωσε την ευκαιρία να αρθρογραφώ και να είμαι υπεύθυνος στο αθλητικό τμήμα. Παράλληλα, ξεκίνησα μία δικιά μου προσπάθεια και το www.kingsport.gr έγινε το νέο μου αμόρε! Υπεύθυνος, αρχισυντάκτης και δημοσιογράφος του Ατρομήτου (Άντρες- Κ20- γυναικεία ομάδα) σας μεταφέρω τις ειδήσεις διαδικτυακά.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*