Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της πρώτης φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ19.
Καταρτίστηκαν οι όμιλοι της πρώτης φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων της σεζόν 2021-22. Αυτή θα είναι η πρώτη σεζόν της διοργάνωσης με τη νέα της μορφή.
Η Εθνική Ελλάδας Νεανίδων, κληρώθηκε στον 2ο όμιλο του League B και θα αντιμετωπίσει τις Βουλγαρία, Λιθουανία και Καζακστάν.
Οι χώρες στις οποίες θα διεξαχθεί ο κάθε όμιλος θα γίνουν γνωστές στο επόμενο διάστημα, ενώ οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στα διαστήματα 14-21 Σεπτεμβρίου 2021 και 19-26 Οκτωβρίου 2021.
Μάλιστα, είναι η πρώτη διοργάνωση μετά το 2019, μιας και οι διοργανώσεις του 2019-20 και 2020-21 ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Αναλυτικά οι όμιλοι:
League A
Όμιλος Α1: Ολλανδία, Σκωτία, Αυστρία, Ουκρανία
Όμιλος Α2: Γαλλία (κάτοχος), Σουηδία, Ισάνδία, Σερβία
Όμιλος Α3: Γερμανία, Βέλγιο, Ρωσία, Σλοβενία
Όμιλος Α4: Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Τουρκία
Όμιλος Α5: Ελβετία, Αγγλία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία
Όμιλος Α6: Ισπανία, Τσεχία (διοργανώτρια τελικής φάσης), Πορτογαλία, Σλοβακία
Όμιλος Α7: Νορβηγία, Ιταλία, Πολωνία, Αζερμπαϊτζάν
League B
Όμιλος Β1: Λευκορωσία, Νησιά Φερόε, Σκόπια, Κύπρος
Όμιλος Β2: Ελλάδα, Βουλγαρία, Λιθουανία, Καζακστάν
Όμιλος Β3: Ουαλία, Αλβανία, Μολδαβία, Ανδόρα
Όμιλος Β4: Ισραήλ, Ρουμανία, Γεωργία, Μάλτα
Όμιλος Β5: Κροατία, Κόσοβο, Λετονία, Λιχτενστάιν
Όμιλος Β6: Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Εσθονία, Αρμενία
Οι χώρες στις οποίες θα διεξαχθεί ο κάθε όμιλος θα γίνουν γνωστές στο επόμενο διάστημα, ενώ οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 1 Αυγούστου 2021 και 14 Νοεμβρίου 2021.
Την πρόκριση στον δεύτερο γύρο (που αντικαθιστά την Elite Round), θα πάρουν οι 7 επικεφαλής των ομίλων και η καλύτερη δεύτερη ομάδα.
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στα τέλη του 2021, ενώ η τελική φάση στο διάστημα 3-15 Μαΐου 2022 στην Τσεχία.
Μετά το τέλος του πρώτου γύρου, οι επτά ομάδες που θα τερματίσουν στην 4η θέση του ομίλου του League A, θα υποβιβαστούν στο League B. Ενώ την άνοδο από το B στο A, θα πάρουν οι 6 επικεφαλής και η καλύτερη δεύτερη του δεύτερου επιπέδου, για τον δεύτερο γύρο.
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί με τον ίδιο τρόπο (τουρνουά ομίλων), και οι 7 επικεφαλής των ομίλων και η καλύτερη δεύτερη ομάδα του League A, σύνολο 8 ομάδες θα προκριθούν στην τελική φάση.
Συγκεκριμένα, για την Εθνική Ελλάδας που βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο, θα πρέπει στον πρώτο γύρο να τερματίσει πρώτη στον όμιλό της, ή να είναι η καλύτερη από τις δεύτερες για να πάρει την άνοδο. Και στον δεύτερο γύρο (εφόσον έχει προβιβαστεί στο πρώτο επίπεδο), θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στην τελική φάση.
Οι 52 συμμετέχουσες ομάδες, χωρίστηκαν σε δύο επίπεδα (Α, 24 ομάδες και Β, 24 ομάδες) και 8 γκρουπ δυναμικότητας, ανάλογα με την κατάταξη των Εθνικών Ομάδων Κ19 της τριετίας 2015/16-2018/19. Στο πρώτο επίπεδο ήταν οι ομάδες των 4 πρώτων γκρουπ δυναμικότητας και στο δεύτερο οι ομάδες των 4 τελευταίων γκρουπ.
Από τη σεζόν 2021-22, οι διοργανώσεις Κ17 και Κ19 της ΟΥΕΦΑ, αλλάζουν φορμάτ, το οποίο είναι:
Δύο επίπεδα: Για την πρώτη σεζόν της νέας μορφής της διοργάνωσης, οι ομάδες θα χωριστούν σε 2 επίπεδα, Α και Β, σύμφωνα με τις βαθμολογίες τους στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ.
Πρώτος Γύρος: Σε κάθε επίπεδο, οι ομάδες θα παίξουν μίνι τουρνουά σε ομίλους των 4 ομάδων. Οι νικητές των ομίλων του επιπέδου Β, θα ανεβαίνουν στο Α, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες στον όμιλο του επιπέδου Α, θα υποβιβαστούν στο Β.
Δεύτερος Γύρος: Ο γύρος αυτός, θα αντικαταστήσει την Elite Round. Μετά τον δεύτερο γύρο, οι νικητές των ομίλων και η καλύτερη δεύτερη ομάδα, θα παίρνουν απευθείας την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Επιπλέον, μετά το τέλος του δεύτερου γύρου, οι επικεφαλής των ομίλων του επιπέδου Β θα κερδίζουν την άνοδο, ενώ οι τελευταίες ομάδες του επιπέδου Α, θα υποβιβάζονται, για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης της επόμενης περιόδου.
Τελική φάση: Οι διοργανώτριες ομάδες της τελικής φάσης, θα αγωνιστούν κανονικά στους προκριματικούς γύρους, συμμετέχοντας στη διαδικασία ανόδου-υποβιβασμού. Ωστόσο, η παρουσία τους στην τελική φάση της διοργάνωσης θα είναι εγγυημένη, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους.
Η νέα αυτή μορφή της διοργάνωσης, εξασφαλίζει μεγαλύτερη αγωνιστική δράση, καθώς όλες οι ομάδες παίζουν ενάντια σε ομάδες με παρόμοια κατάταξη, την ίδια ώρα που δίνεται σε κάθε ομάδα η ευκαιρία να προκριθεί στο τελικό τουρνουά.
Επίσης, εγγυάται πέντε ή έξι ανταγωνιστικούς αγώνες μέσα στη σεζόν, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται στις ήδη καθορισμένες ημερομηνίες μέσα στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι της χρονιάς.
Αγώνες κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους θα δίνουν και οι ομάδες που θα διοργανώνουν τις τελικές φάσεις, μιας και θα παίζουν και στους προκριματικούς γύρους (με εγγυημένη όμως συμμετοχή).