Καρντόσο: “Θα κάνουμε μια ΑΕΚ αρκετά δυνατή που με σκληρή δουλειά θα γίνει νικήτρια”

Την υπόσχεση του για σκληρή δουλειά, αλλά και πειθαρχία έδωσε ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο, στην σημερινή επίσημη συνέντευξη τύπου.

Ο Πορτογάλος απέφυγε τα μεγάλα λόγια και φάνηκε εξαιρετικά διαβασμενος τόσο για την ιστορία της Ένωσης όσο και για το πρότζεκτ που πρόκειται να ακολουθήσει ο σύλλογος.

Στην αρχή μάλιστα απολογήθηκε που διάλεξε  να μιλήσει στα αγγλικά και εν συνεχεία είπε στο πρώτο του σχόλιο:

“Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τρία διαφορετικά άτομα. Τον πρόεδρο που πίστεψε σε μένα από την πρώτη μέρα και μάλιστα μου έδειξε την εμπιστοσύνη του με έντονο τρόπο. Τον κ. Μηνά Λυσάνδρου αλλά και το Νίκο Λυμπερόπουλο για τον τρόπο, ευγενικό, ισχυρό και επαγγελματικά σωστά που ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς και θέλω να πω πως είμαι περήφανος που είμαι στην ΑΕΚ.

Θεωρώ ότι είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να φέρω ένα δυνατό γκρουπ που θα είναι δίπλα μου. Και από την πρώτη μέρα να σας πω ότι εγώ και τα άτομα που έχουν έρθει μαζί μου είμαστε εδώ για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και για αυτό που θα χτίσουμε.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο δέχτηκα να έρθω στην ΑΕΚ είναι η ξεκάθαρη προοπτική που έχουμε μαζί με τη διοικήση να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό πρότζεκτ και να βοηθήσω το κλαμπ να κάνει το επόμενο βήμα που φυσικά είναι η είσοδος στο νέο γήπεδο, σε νέες εγκαταστάσεις, οι νέες δυνατότητες που θα ακολουθήσουν.

Γιατί πάντα οι νέες συνθήκες, παρόλο τις καλές συνθήκες που ήδη υπάρχουν , φέρνουν νέες δυνατότητες, εξελίσσεται ένα κλαμπ.

Δεν κερδίσαμε το EURO στην Πορτογαλία, χάσαμε τον τελικό, αλλά ανανεώσαμε το δικό μας ποδόσφαιρο. Καλύτερες καταστάσεις, καλύτεροι τρόποι λειτουργίας και αυτό είναι κάτι που για έναν προπονητή είναι καλό.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές πως μπορούμε να χτίσουμε μια δυνατή ομάδα. Και αυτοί είναι οι στόχοι που έχουμε ξεκάθαρα. Να εξελίξουμε τους ποδοσφαιριστές, να έχουμε ξεκάθαρη ιδέα του τρόπου παιχνιδιού μας, σεβόμενη την ταυτότητα του κλαμπ, διατηρώντας υψηλές αξίες στα αποδυτήρια και να μας επιτρέπει να μπαίνουμε σε κάθε παιχνίδι με την πεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Αυτή είναι η βάση ώστε μια ομάδα να είναι ικανή να φτιάξει κάποια πράγματα. Αν φτιάξουμε αυτή τη φιλοσοφία είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.
Τέλος θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο μας. Ήμουν νέος και θυμάμαι να έχω εικόνες από το ελληνικό ποδόσφαιρο και εξελίχθηκα ως προπονητής βλέποντας πόσο παθιασμένος ζει ο κόσμος το ελληνικό ποδόσφαιρο και σκεφτόμουν ότι κάποια μέρα θα ήθελα να ζήσω αυτό το συναίσθημα.

Οπότε η πρώτη λέξη στον κόσμο μας είναι: ”Κάντε μας να ζήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα”, υποστηρίξτε μας, ζείστε με πάθος το παιχνίδι.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν με πήρε ο κ. Λυμπερόπουλος ήταν να γκουγκλάρο την ΑΕΚ και να δω φωτογραφίες από τον κόσμο και βρήκα μια που τη χρησιμοποίησα στα socia media μου. Το δεύτερο πράγμα που έκανα ήταν να μάθω την ιστορία του κλαμπ οπότε ξέρω καλά τι σημαίνει η έκφραση αναγεννημένη από τις στάχτες. Είναι φανταστικό να έρχεσαι σε ένα κλαμπ με τέτοια ιστορία όπου οι φίλαθλοι είναι εκεί και το εκδηλώνουν.

Οπότε η λέξη Ένωση είναι μια υψηλή και δυνατή αξία για το κλαμπ. Και θα είναι σημαντική και για εμάς και για τον κόσμο και το κλαμπ. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό αλλά το πνεύμα ένωσης θα πρέπει να είναι καθημερινό. Ευχαριστώ (σ.σ. στα ελληνικά)”.

Για το κίνητρο που είχε να αναλάβει την ΑΕΚ:
“Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν την ευθύνη μιας ομάδας σαν την ΑΕΚ και εγώ τη γνωρίζω από την πρώτη μέρα. Αυτό είναι το κίνητρο. Όλοι έχουν τη φιλοσοφία τους. Έχω και κάποιες ιδέες, αυτό δεν σημαίνει πως έρχομαι σε ρίψη με το παρελθόν. Όταν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι πρέπει να το κάνεις έχοντας υψηλές απαιτήσεις. Οπότε να κάνεις μια ομάδα που να νικάει. Οι συνθήκες που θα έχεις για να κερδίσεις θα είναι διαφορετικές από την πρώτη μέρα, στην επόμενη μέρα. Αλλά η θέληση θα είναι από την πρώτη μέρα η ίδια”.

Για τη φιλοσοφία του ως προπονητής:
“Μπορώ να σας δώσω κάποια στοιχεία γιατί όταν μιλάμε για τη φιλοσοφία που έχει ένας προπονητής είναι πολλά. Εγώ θέλω μια ομάδα που να μπορεί να επιβληθεί στον αντίπαλο. Να έχεις εσύ τη μπάλα και να μην αφήνεις τον αντίπαλο να παίξει, να έχεις εσύ τη μπάλα περισσότερο στην κατοχή σου. Θέλω μια ομάδα η οποία να μην έχει κανένα πρόβλημα όταν χάνει τη μπάλα να πιέζει τον αντίπαλο στο δικό του μισό, όταν χάνει τη μπάλα να μην κάνει ένα βήμα πίσω αλλά ένα βήμα μπροστά αλλά την ίδια ώρα να προσέχει την άμυνα της. Θέλω μια ομάδα που να σκέφτεται μέσα στο παιχνίδι. Μου αρέσει να αλλάζω τον ρυθμό για να υπάρχει ανισορροπία στον αντίπαλο”.

Για το αν τον προβληματίζει που η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετούς προπονητές όπως και ότι ο ίδιος έχει αλλάξει κάποιες ομάδες στο παρελθόν αν τον αγχώνει:

“Όχι δεν μου δημιουργεί άγχος εμένα. Δεν θέλω να συζητήσω εδώ τι συνέβη σε μένα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα μιλήσω ποτέ άσχημα για ένα κλαμπ που έχω δουλέψει ακόμα και αν έχω κακές αναμνήσεις, ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι συνθήκες να κερδίσουμε. Για μένα το συγκεκριμένο πρότζεκτ μου δίνει 200% κίνητρο να δουλέψω. Στην Σαχτάρ είχα ένα χρόνο ακόμα συμβόλαιο αλλά είχα την ευκαιρία να πάω στην Πορτογαλία για να δουλέψω στη Ρίο Άβε και άφησα το συμβόλαιο μου. Και όταν με ρώτησε ο πρόεδρος τι ήθελε για να πάω εκεί του είπα: “Θέλω να μου νοικιάσετε ένα σπίτι και στο ποσό βάλτε ότι θέλετε εσείς”. Εδώ το πρότζεκτ που μου έχει παρουσιαστεί είναι αρκετά μεγάλο. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για όνειρα ο στόχος μου εδώ είναι να κάνουμε το πάρτι των εγκαινίων του νέου γηπέδου με μεγάλη περηφάνια για το αγωνιστικό πλάνο. Για αυτή τη μέρα είμαι εδώ”.

Για τη δουλειά του στο παρελθόν με παίκτες από την ακαδημία:

“Ναι είχα την ευκαιρία να δουλέψω με παίκτες αρκετά μικρούς. Δυο ομάδες δουλεύουν με νέα παιδιά. Ομάδες που δεν πάνε για τίποτα και βάζουν αρκετούς νέους να παίξουν αλλά την επόμενη χρονιά εξαφανίζονται. Οι ομάδες που είναι αρκετά δυνατές και μπορούν να βάλουν έναν νεαρό ποδοσφαιριστή και να τον διατηρήσουν. Φυσικά είναι και θέμα οργάνωσης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα που γνωρίζω ότι το συζητάτε. Έτσι ώστε να γίνουν πιο εύκολα τα βήματα από έναν νεαρό προπονητή στην πρώτη ομάδα. Η ποιότητα δεν έχει χρώμα, ηλικία ή την έχεις και την αναπτύσεις ή όχι. Αν έχεις μια ποιότητα ένα ταλέντο και έχεις δίπλα σου καλούς ποδοσφαιριστές είναι πιο εύκολο να τις αξιοποιήσεις. Εγώ χρειάζομαι να έχω την αντίληψη για όλους τους νέους παίκτες, ποιοι απ’ αυτούς έχουν την κατάλληλη ποιότητα και μετά να τους επιλέξω σωστά”.

Ποια είναι η άποψη του για το τι έφταιξε πέρυσι στην ΑΕΚ και τι πρέπει να αλλάξει ώστε να παίξει τη νέα σεζόν το ποδόσφαιρο που θέλει:

“Ο κ. Λυμπερόπουλος χρησιμοποίησε μια έκφραση που θα ήθελα να σεβαστώ, ότι είναι λεπτό να μιλάμε για το παρελθόν. Και επίσης έχω σεβασμό για τους συναδέρφους μου, δεν ήμουν εδώ, οπότε δεν μπορώ να πω πολλά. Δεν θέλω να ξεφύγω από την ερώτηση. Ένα από τα πράγματα που με έφερε εδώ είναι πως πρέπει να φτιάξουμε μια δυνατή ομάδα. Οι αντίπαλοι χτίζουν δυνατές ομάδες στην Ελλάδα. Έχουμε έναν δυνατό Ολυμπιακό ο οποίος τα τελευταία δυο χρόνια δεν ήταν πρωταθλητής αλλά τα έπαιρνε για αρκετά χρόνια. Έχουμε τον ΠΑΟΚ που πήρε το νταμπλ και μάλιστα χωρίς ήττα. Θα κάνουμε μια ΑΕΚ αρκετά δυνατή που με σκληρή δουλειά θα κάνουν την ομάδα νικήτρια. Δεν θέλουμε πολλούς παίκτες αλλά παίκτες που να θέλουν να δουλέψουν σκληρά. Ο κόουτς πρέπει να κοιτάζει στον πάγκο και να σκέφτεται πως όσοι είναι εκεί θα μπορούσαν να παίζουν. Θα δουλέψουμε μαζί ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο”.

Η Ελλάδα είναι μια χάρα που η λέξη υπομονή δεν υπάρχει, όλα είναι σχετικά με το αποτέλεσμα, μιλήσατε με τον πρόεδρο για το αν υπάρχει μια μέρα της κρίσης:

“Ξέρω να κάνω αυτοκριτική κάθε μέρα πριν κοιμηθώ. Και συνήθως κοιμάμαι ήρεμος. Οπότε τη μέρα που θα φύγω από εδώ θα είμαι ήσυχος. Πιστέψτε με 100%. Η σταθερότητα είναι η λέξη κλειδί για κάθε προπονητή. Θα έχουμε δυο προκριματικά πριν μπούμε στους ομίλους του Europa League. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν θα είναι στο πλευρό μας, εντός του γηπέδου, αλλά θα είναι δίπλα μας. Ο προπονητής πρέπει πάντα να δουλεύει κάτω από τις συνθήκες που δημιουργούνται. Κάθε μέρα είναι νέα μέρα. Σας προπονητής δεν ανησυχώ για πράγματα που δεν έλεγχο. Ξέρω ότι δεν ελέγχο τους διαιτητές, τους αντιπάλους, την οικονομική κατάσταση αλλά και να βάλω τον κόσμο όσο και αν θα το ήθελα. Επίσης δεν ελέγχω την κλήρωση. Εμείς θα δουλέψουμε για να είμαστε εμείς δυνατοί”.

Τι ήταν αυτό που τον κέρδισε στις συζητήσεις με τους ανθρώπους της ΑΕΚ:

“Δεν ήταν μια κουβέντα αλλά η εν γένει συμπεριφορά. Δεν χρειάστηκε να πω ποιος είμαι, τι κάνω και τι θέλω. Ήταν εύκολο για μένα να καταλάβω ότι με γνώριζαν. Ξέρουν ότι θέλω να κάνω μια ομάδα που να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, ξέρουν ότι θέλω να παίζω με τη μπάλα μπροστά. Ξέρουν ότι θα δουλέψουμε σκληρά. Ξέρουν ότι θα απαιτήσω σεβασμό. Φτάσαμε σε αυτή τη σύνδεση φυσιολογικά. Ο Νίκος είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και όταν μιλάς με ανθρώπους του ποδοσφαίρου όλα είναι πιο εύκολα”.

Για τον Βράνιες και αν θα πάρει παίκτες από την Πορτογαλία:

“Δεν θα μιλήσω ξεχωριστά για παίκτες εδώ. Θα δείτε στην πορεία ότι είμαι ανοιχτός να συζητάω για οτιδήποτε. Σε όλες τις ερωτήσεις για ποδοσφαιριστές ξεχωριστά λέω την άποψη μου στο κλαμπ. Είναι μια δουλειά που την κάνουμε μεταξύ μας. Όσον αφορά ποδοσφαιριστές από την Πορτογαλία. Θα χρησιμοποιήσω την ίδια έκφραση που είπα και για τους νεαρούς παίκτες. Εμείς ψάχνουμε το κατάλληλο προφίλ. Αν το βρούμε θα κοιτάξουμε να το πάρουμε σε σχέση πάντα με τα οικονομικά κριτήρια που έχει θέσει η ομάδα”.

Για τι ζήτησε από την ΑΕΚ για να έρθει πλην του οικονομικού:

“Το πρώτο και πιο αποφασιστική ερώτηση ήταν να καταλάβουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε άκρη μαζί. Ο Νίκος είναι εδώ μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο σημαντικό ήταν για μένα να απαντήσει σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Νομίζω ότι έχουμε βρει ένα καλό έδαφος συμφωνίας, οπότε μετά ήταν φυσιολογικό να έρθω εδώ. Είναι μεγάλη τιμή να είσαι μέλος αυτής της ομάδας”.

Για τον αριθμό των παικτών με τους οποίους θέλει να δουλέψει:

“Δεν μου αρέσει να δουλεύω με περισσότερους από 20 παίκτες και 3 προπονητές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει και εδώ. Για παράδειγμα στο Κύπελλο έχετε διαφορετικούς κανόνες για τους παίκτες που πρέπει να παίζουν. Θέλω παίκτες που να είναι σε υψηλό επίπεδο ώστε να είναι τοπ το επίπεδο προπόνησης, να υπάρχει ανταγωνισμός. Από την άλλη αν έχεις πολλούς παίκτες μειώνεις την ικανότητα συμμετοχής σε προπονήσης. Σε μια άσκηση δέκα εναντίον δέκα δεν μπορείς να το κάνεις όταν έχεις δεκατέσσερις παίκτες, θα μείνουν εκτός άσκησης. Οπότε θα πρέπει να τους αλλάξεις”.

Για τις μεταγραφές και αν θέλει τους παίκτες στην προετοιμασία:

“Οι προσδοκίες μου είναι να έχουμε κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα το δυνατόν συντομότερο και στην έναρξη της σεζόν να είμαστε 100% έτοιμοι σε σχέση με την δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Θα κάνω το καλύτερο δυνατόν να κλείσουμε τις υποθέσεις που έχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γιατί εξαιρώντας μια-δυο περιπτώσεις που θα τους δούμε στην προετοιμασία δεν θέλω να δουλέψω με ποδοσφαιριστές που δεν θα είναι στο ρόστερ. Είμαι ένας προπονητής μοντέρνου ποδοσφαίρου και η αγορά είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Αυγούστου και δεν μπορώ να ξέρω αν όλοι οι παίκτες θα μείνουν μέχρι τότε αλλά θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αντικαταστήσεις ποδοσφαιριστές ανά πάσα στιγμή και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι σε κάθε ευκαιρία που θα μας παρουσιαστεί”.

Για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας:

“Ο τρόπος παιχνιδιού βρίσκεται στο μυαλό αλλά και στην στρατηγική που εξαρτάται από τον αντίπαλο. Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι που κάνει τον αντίπαλο πιο δυνατό θα το αλλάξουμε. Θα βλέπετε την ΑΕΚ να παίζει και θα λέτε αυτό είναι η ΑΕΚ και ίσως το στρατηγικό κομμάτι να μην το καταλάβατε”.

Για τις θέσεις που θέλει ενίσχυση η ομάδα:

“Γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πούμε. Η διοίκηση το κλαμπ πρέπει να ενημερώσει παίκτες που τυχόν δεν θέλουμε ή τους παίκτες που έχουμε υπόψιν. Για παράδειγμα αν σας πω ότι θέλουμε έναν γκολκίπερ κατευθείαν θα πείτε ότι θέλουμε να πουλήσουμε τον Μπάρκα. Οπότε καλό θα ήταν να μην μπούμε σε αυτό”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις. ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ