Ο Γιάννης Δρόσος γράφει στο Kingsport.gr για την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Γυναικών, τον απολογισμό από την πρώτη διοργάνωση του Women’s Nations League, την κατάσταση που επικρατεί και την επόμενη μέρα.
Η Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών ολοκλήρωσε την παρουσία της στην πρώτη διοργάνωση του νεοσύστατου UEFA Women’s Nations League.
Η παρουσία
Στην πρώτη διοργάνωση του Women’s Nations League, η Ελλάδα στα έξι παιχνίδια του ομίλου της, είχε απολογισμό 1 νίκη και 5 ήττες, παίρνοντας 3 βαθμούς. Ωστόσο, η ελληνική ομάδα εξαρχής βρέθηκε σε δύσκολο όμιλο, απέναντι σε τρεις πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Συγκεκριμένα, στην κατάταξη της FIFA η Πολωνία βρίσκεται στην 30η θέση, η Ουκρανία στην 33η θέση και η Σερβία στην 35η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 62η θέση. Είχε δηλαδή από τις δυσκολότερες κληρώσεις που θα μπορούσε να είναι έχει. Συνεπώς αποτελεί σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι η Εθνική έφτασε ως και την τελευταία αγωνιστική να διεκδικήσει έστω την 3η θέση, ενώ στάθηκε πάρα πολύ καλά σε όλουςτους αγώνες, πάρα τα αποτελέσματα. Ξεκίνησε στις 22/9 με την Πολωνία στη Ριζούπολη (1-3), στις 26/9 στη Σερβία (4-0), στις 27/10 στο Ηράκλειο όπου νίκησε την Ουκρανία (2-1) και στις 31/10 ξανά στο Ηράκλειο ως τυπικά φιλοξενούμενη ξανά με την ίδια ομάδα (1-0). Ακολούθως και πάλι στην πόλη της Κρήτης με τη Σερβία (0-2) και τέλος στις 5/12 στην Πολωνία (2-0). Προπονητής της Εθνικής ομάδας, ο Αλέξανδρος Κατηκαρίδης, ο οποίος ήδη έχει εμφυσήσει τη φιλοσοφία του στις παίκτριες, βελτιώνοντας, παρά τα αποτελέσματα, την αγωνιστική εικόνα της ομάδας.
Τα στατιστικά
Για αυτούς τους έξι αγώνες, κλήθηκαν συνολικά 30 ποδοσφαιρίστριες. Από αυτές, αγωνίστηκαν έστω μία φορά οι 22. Ενώ εννέα εξ αυτών και στους 6 αγώνες (είτε ως βασικές είτε ως αλλαγή). Πρόκειται για τις Ζωή Νάση, Ελένη Κακαμπούκη, Δανάη Σιδηρά, Βεατρίκη Σαρρή, Ελένη Μάρκου, Αναστασία Σπυριδωνίδου, Ιφιγένεια Γεωργαντζή, Μαρία Παλαμά, Βασιλική Γιαννακά.
Παράλληλα, η ελληνική ομάδα σκόραρε 3 φορές, με δύο διαφορετικές σκόρερ. Την Ελένη Μάρκου (2) και την Αναστασία Σπυριδωνίδου (1). Ενώ δέχθηκε 13 γκολ.
Η εικόνα
Πάντως τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα όσον αφορά το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα και την Εθνική Γυναικών, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα. Πλέον, η Εθνική συγκεντρώνεται και κάνει προπονήσεις αρκετές ημέρες πριν από τους αγώνες, δίνοντας την ευκαιρία σε προπονητή και παίκτριες να αποδώσουν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο αυτά που θέλουν. Πριν κάποια χρόνια αυτό δεν ήταν δεδομένο, με την ομάδα να δίνει τους αγώνες της έχοντας ελάχιστες προπονήσεις.
Παράλληλα, δείχνει να βελτιώνεται (αργά αλλά σταθερά) και το επίπεδο του πρωταθλήματος. Οι μεγάλες ομάδες της χώρας -από άποψη ονόματος και ιστορίας- σιγά σιγά δημιουργούν και γυναικεία τμήματα, πολλές εξ αυτών παίζουν ήδη στην Α’ Εθνική, ενώ αυξάνεται και η προβολή. Σύμφωνα, δε, με την οδηγία της UEFA, κάθε ομάδα που συμμετέχει στην πρώτη εθνική κατηγορία των ανδρών (στην προκειμένη περίπτωση στη Σούπερ Λιγκ), στο εξής θα υποχρεούται να διατηρεί και γυναικείο τμήμα. Οπότε, ξεχωριστά από το αγωνιστικό σκέλος, θα υπάρχει περεταίρω άνοδος με βάση τα ονόματα.
Εάν οι ομάδες αυτές επενδύσουν καλύτερα στο ποδόσφαιρο γυναικών, θα υπάρχει και αγωνιστική άνοδος. Με μεγαλύτερη ανάδειξη ταλέντων, με σωστή δουλειά από τις μικρές ηλικίες, αλλά και με περισσότερο επαγγελματικό τρόπο λειτουργίας των ομάδων. Αυτό, πέρα από τη βελτίωση του πρωταθλήματος, θα φέρει ακολούθως και καλύτερες παρουσίες των ελληνικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (από το 2025-26 αλλάζει η μορφή του Women’s Champions League, ενώ δημιουργείται και δεύτερη διασυλλογική διοργάνωση) και φυσικά, καλύτερη παρουσία των Εθνικών ομάδων (γυναικών, νεανίδων και κορασίδων). Με απώτερο σκοπό την πρόκριση κάποιας εξ αυτών σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Για την Εθνική συγκεκριμένα, είναι και οι ποδοσφαιρίστριες που αγωνίζονται σ συλλόγους του εξωτερικού, με πιο επαγγελματικές συνθήκες, οι οποίες φέρνοντας τη νοοτροπία αυτή, ανεβάζουν το επίπεδο της ομάδας.
Η ευκαιρία πρόκρισης στο Women’s Euro 2025
Το Women’s Nations League πλέον είναι η διοργάνωση που κρίνει τις ομάδες που θα συμμετέχουν στην τελική φάση των μεγάλων διοργανώσεων.
Η διοργάνωση του Women’s Nations League που ολοκληρώθηκε (της σεζόν 2023-24), αποτελεί προκριματικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Η επόμενη διοργάνωση (1/2/2024 – 30/11/2024) θα είναι στην ουσία προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ελβετίας (το 2025). Θα είναι δηλαδή ένα τουρνουά που θα ονομάζεται Women’s European Qualifiers, με ίδια μορφή με εκείνη του Women’s Nations League.
Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης αυτής, που θα αποτελείται και εκείνη από 3 κατηγορίες και θα διεξαχθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με το Nations League που ολοκληρώθηκε, θα υπάρχουν δύο γύροι πλέι οφ.
Οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου της 1ης κατηγορίας (σύνολο οκτώ) παίρνουν απευθείας την πρόκριση στο Euro. Η διοργανώτρια Ελβετία έχει εξασφαλισμένη παρουσία, συνεπώς ανάλογα με τη δική της θέση στο Nations League (που θα παίξει κανονικά) θα κριθούν οι άλλες θέσεις.
Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η θέση και 4η θέση των ομίλων της 1ης κατηγορίας, θα παίξουν στον πρώτο γύρο των πλέι οφ με τις ομάδες που θα τερματίσουν στην 1η θέση και τις τρεις καλύτερες δεύτερες των ομίλων της 3ης κατηγορίας (εκεί όπου ευελπιστούμε να βρίσκεται και η Εθνική μας), με τις οκτώ νικήτριες να προκρίνονται στον δεύτερο γύρο.
Ενώ παράλληλα, θα παίξουν στον 1ο γύρο οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 1η θέση και οι δύο καλύτερες δεύτερες, με τις άλλες δύο «χειρότερες» δεύτερες και τις τέσσερις τρίτες ομάδες της 2ης κατηγορίας. Οι έξι νικήτριες θα περάσουν και αυτές στον δεύτερο γύρο.
Στον δεύτερο γύρο, οι 14ομάδες θα κληρωθούν σε 7 ζευγάρια, με τις νικήτριες να προκρίνονται στο Euro.
Συνεπώς, ο υποβιβασμός της Ελλάδας από τη 2η στην 3η κατηγορία, ναι μεν δυσκολεύει το έργο της ομάδας όσον αφορά στα πλέι οφ (μιας και θα παίξει με ομάδες της 1ης), ωστόσο υπάρχει και εκεί η ευκαιρία για πρόκριση.
Τι θα γίνει στο μέλλον
Στο αγωνιστικό σκέλος, οι επόμενοι επίσημοι αγώνες της Εθνικής Γυναικών θα είναι στη διάρκεια του 2024, όπως είδαμε, για τα προκριματικά του Women’s Euro 2025.
Παράλληλα, οι Εθνικές Νεανίδων και Κορασίδων θα παίξουν στον δεύτερο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της αντίστοιχης ηλικίας, Κ19 και Κ17 (τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα).
Στο οργανωτικό ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Μιας και όλα ξεκινούν από τους επικεφαλής, θα πρέπει η ΕΠΟ να συνεχώς να στοχεύει στη βελτίωση του αθλήματος, σε κάθε επίπεδο. Να αναλάβουν τις κρίσιμες θέσεις, τόσο στην Ομοσπονδία, όσο και όπου αλλού χρειάζεται, άνθρωποι που το πιστεύουν και έχουν όραμα και κυρίως να δρουν με βάση το καλό του ποδοσφαίρου, αντί για το ατομικό τους συμφέρον. Και που θα δρουν με πράξεις και όχι με λόγια.
Πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές. Κάτι που θα βοηθήσει και το ανδρικό ποδόσφαιρο αλλά και τις ακαδημίες. Οι γυναικείες ομάδες, δεν έχουν διαθέσιμο γήπεδο για προπονήσεις, καθώς δίνεται προτεραιότητα στα ανδρικά τμήματα. Και τέλος, μέσα από την προβολή, να πάνε περισσότερα κορίτσια και να παίξουν μπάλα.
Και φυσικά, απεριόριστο σεβασμό σε αυτές τις παίκτριες. Σε αυτές που όλα τα προηγούμενα χρόνια μας έχουν κάνει περήφανους πολλές φορές, που έχουν στερηθεί πολλά και έχουν θυσιάσει πολλά για να κάνουν αυτό που αγαπούν και για να πάνε το άθλημα αυτό ένα βήμα μπροστά και να το δουν να ανθίζει κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες. Αλλά και στους προπονητές και τα επιτελείο, αλλά και τους παράγοντες, που προσπαθούν να παράξουν έργο κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.